”Det handlar om att vinna landsbygdens röster”

För Vänsterpartiets Birger Lahti är det lätt att prata landsbygdsfrågor. Han har många år bakom sig som kommunpolitiker i Pajala i Norrbotten. Dessutom har han jobbat 30 år i skogen.

Birger Lahti har suttit i riksdagen sedan 2014.
Birger Lahti har suttit i riksdagen sedan 2014. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Lantbrukspoddens valspecial har kommit till Vänsterpartiets landsbygdspolitiske talesperson, Birger Lahti. Han har suttit i riksdagen sedan 2014 och upplever som så många andra att det här valet delvis kommer att handla om att vinna landsbygdens röster.

- Urbaniseringen och det som hänt med landsbygden, jag känner det in på skinnet. Land och stad har blivit så ojämlika. Landsbygdens kommuner har högst skatt och sämst service.

Har politikerna glömt landsbygden?

- Ja, det tycker jag. I mitt parti försöker vi ta till oss detta och jobbar hårdare med det. Jag upplever att vi är på rätt väg.

Skogens roll splittrar

Skogsfrågorna är högaktuella. Åsikterna går isär om vilken roll skogen ska spela i klimatomställningen.

– Skogen är viktig pusselbit för att nå klimatmålen. Vänsterpartiet tycker att skogen ska skötas hållbart och har antagit en valplattform där vi slår fast att vi vill att kalhyggesbruket ska fasas ut. Men det går inte att göra i en handvändning.

”Behöver träffa rätt”

På lång sikt är det bra för klimatet med en hög andel förnybart i bränslet, men inte på kort sikt menar Birger Lahti.

– Det hjälper inte att göra människor fattiga och att företag går omkull för att man vill göra bra för klimatet. Vi måste försöka hitta något som träffar rätt, på landsbygden finns ännu inte alternativ till diesel och bensin.

LÄS MER: Lyssna på fler valpoddar här

LÄS MER: Lyssna på fler avsnitt av Lantbrukspodden