Det ska gå att bo och leva i hjärtlandet

Det ska gå att bo, leva och känna sig trygg i hjärtlandet, men för det krävs kristdemokratisk politik, skriver Ebba Busch och Peter Kullgren i ett svar till Centerpartiet.

För oss kommer nästa mandatperiod handla om att välfärden ska fungera, skriver Kristdemokraterna.
För oss kommer nästa mandatperiod handla om att välfärden ska fungera, skriver Kristdemokraterna. FOTO: SOFIA BYSTRÖM/SCANDINAV

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Replik på debattartikeln "Straffbelägg inte landsbygden".

I den centerpartistiska verkligheten ska människor som bor i landsbygdskommuner med redan höga kommunalskatter finna sig i att politikerna höjer dem ännu mer. Så kan man sammanfatta Annie Lööfs och Daniel Bäckströms debattartikel mot oss, där de kritiserar vårt förslag om en kommunal slöseribroms och vår gemensamma budget med Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Kritiken är något oväntad. Kristdemokraternas förslag om slöseribroms innebär att de kommuner som höjer skatten - när de redan tar ut en högre skatt än genomsnittet - ska få lägre statsbidrag. Syftet är att få kommuner som inte prioriterar bland sina utgifter och ser högre skatt på vanligt folk som en generallösning, att välja andra lösningar först. Men Centerpartiets kritik ska nog ses som ett tecken på den snabba resa de nu gör vänsterut när kommunala skattehöjningar är värda att försvara.

Det är synd – eftersom Centerpartiet i många stycken har en god landsbygdspolitik. Vi har tillsammans fått fram stöd till det svenska jordbruket, slopad skatt på dieseln i jordbruket, och i somras att den svenska vargstammen ska minska ned mot 170 djur. Ingen kan heller ifrågasätta Centerpartiets historiska engagemang för en levande landsbygd.

Skiljelinjen här är vilka möjligheter man har att genomdriva bra politik för landsbygden. Kristdemokraterna kommer driva en borgerlig landsbygdspolitik utan något inflytande från Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Den verkligheten ser annorlunda ut för Centerpartiet, milt uttryckt.

För oss kommer nästa mandatperiod handla om att välfärden ska fungera, att återupprätta tryggheten och minska brottsligheten, och se till så att det går att bo och leva i hus och med bil. El- och drivmedelspriserna måste ner och den bilfientliga politiken få ett slut.

Det är i hjärtlandet, i de små orterna och landsbygden, som ett högre el- och drivmedelspris slår hårdast. Det är här villalivet är norm. Det är här dieselbilen behövs. Trots det driver Centerpartiet på för en höjd inblandning av biobränsle, den s.k. reduktionsplikten, som förklarar varför Sverige har bland världens högsta dieselpriser. Med den politiken kommer dieselpriset att kunna kosta upp mot 40 kr litern 2030, endast till följd av reduktionsplikten.

I de 55 kommuner som Centerpartiet styr i är dieselförbrukningen 100 procent högre per invånare än i Sveriges tre största städer. Och i centerledda Gagnef, Sunne, Älvdalen, Övertorneå och Sollefteå är förbrukningen upp till 205 procent högre. Reduktionsplikten är inget annat än en straffskatt på mindre orter.

Kristdemokraterna vill sänka reduktionsplikten för diesel till 6 procent. Tillsammans med kraftigt sänkt energiskatt innebär det cirka 9 kronor lägre dieselpris.

För att dämpa elräkningen vill vi införa ett högkostnadsskydd där staten tar 90 procent av priset över 70 öre per kilowattimme. I vinter kan det innebära en minska elkostnad med 9 000 kronor i månaden.

Vi kommer också stärka välfärden. Genom att lägga ner regionerna och införa ett statligt huvudmannaskap för sjukvården kan vi se till att vården blir mer jämlik och tillgänglig i hela landet. Vi vill också göra det möjligt för läkare att öppna egen låda på landsbygden och genomföra en primärvårdsreform. Och när ambulans eller polis behövs, ska det inte dröja orimligt länge för dem att komma.

Det ska gå att bo, leva och känna sig trygg i Sveriges hjärtland, men för det krävs kristdemokratisk politik.

Ebba Busch (KD), partiledare

Peter Kullgren(KD), partisekreterare och landsbygdspolitisk talesperson

LÄS MER: C har alltid kämpat för livet utanför större städer

LÄS MER: En röst på C är en röst på S och MP