Din skinkmacka är inte miljöfarlig

Ändra Miljöbalken, så att jordbruket klassas som miljöpåverkande verksamhet i stället för dagens miljöfarlig verksamhet. Det skriver Magnus Oscarsson (KD) i ett debattinlägg.

FOTO: ISTOCK

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Regeringen talar ofta och gärna om livsmedelsstrategin för Sverige. Det är naturligtvis bra att livsmedelsförsörjningen uppmärksammas. Samtidigt reagerar många jordbrukare kraftigt på att det i Miljöbalken står att jordbruk klassas som miljöfarlig verksamhet.

FOTO: ISTOCK

Ordet miljöfarligt klingar väldigt negativt, som om jordbrukare håller på med något skumt eller med vapen eller giftiga produkter. I själva verket arbetar jordbrukaren med att producera något så otroligt viktigt som livsmedel, mat som vi sedan kan handla i affären.

Hur många av oss tänkte i morse när vi kanske åt gröt, hällde på mjölk, åt ett ägg och tog en skinkmacka – allt från Sverige naturligtvis - de som har producerat det här håller på med miljöfarlig verksamhet? Det faller naturligtvis på sin orimlighet!

Klassningen av jordbruk som en miljöfarlig verksamhet skapar en känsla hos jordbrukarna av att vara misstrodda. Det är inte enbart en fråga om terminologi; i och med att verksamheten klassas som miljöfarlig riskerar inställningen hos myndighetspersoner påverkas negativt, så att fokus hamnar på att leta fel.

KD vill att Miljöbalken ändras, så att jordbruket istället för som i dag klassas som miljöfarlig verksamhet, ska klassas som miljöpåverkande verksamhet.

Nyligen hade jag en debatt i riksdagen med miljöministern om denna fråga. Tyvärr framkom det att regeringen inte hade några som helst planer på att ändra klassningen av jordbruk som miljöfarlig verksamhet.

När Miljöbalken tillkom 1998 rådde en ganska bred politisk skepsis mot det svenska jordbruket. Jordbruksnäringen sågs mer eller mindre som en förlegad bransch som på sikt skulle försvinna från vårt land enligt en nästan ödesbestämd logik.

Magnus Oscarsson (KD), riksdagsledamot och jordbruks- och landsbygdspolitisk talesperson.
Magnus Oscarsson (KD), riksdagsledamot och jordbruks- och landsbygdspolitisk talesperson. FOTO: RIKSDAGEN

I dag sprider sig däremot insikten om vikten av ett inhemskt jordbruk. I händelse av krig eller kris måste vi kunna lita på att inom landets gränser producera den mat vi behöver.

I bred politisk enighet har riksdagen fastlagt ambitiösa mål för den svenska livsmedelsstrategin att öka självförsörjningsberedskapen. Detta nya politiska klimat gentemot jordbruket måste få konsekvenser i Miljöbalken.

Nationell livsmedelsproduktion kan se olika ut i olika länder. I Finland handlar det om att kunna ha en försörjningsberedskap, för landets försvar och säkerhet. I Danmark är livsmedelsproduktionen en självklar affärsmöjlighet. Men i Sverige är livsmedelsproduktion en miljöfarlig verksamhet.

Självklart går det att ändra i Miljöbalken om regeringen vill – men den viljan finns inte. Det är tyvärr en tydlig signal till Sveriges jordbrukare att livsmedelsstrategin bara blir massor av ord, men ingen verkstad.

Magnus Oscarsson (KD),

Riksdagsledamot och jordbruks- och landsbygdspolitisk talesperson