I det senaste avsnittet av Lantbrukspodden berättade Crister Stark från Väderstadsverken om att man på Krokstorps gård i Skåne använder ett resursbevarande odlingssystem (även kallat Conservation Agriculture). Vi frågade Martin Krokstorp vad det innebär.
– Vi lägger fokus på en väl fungerande växtföljd. Praktiskt betyder det att man till exempel inte odlar höstvete efter höstvete. Om olika slags grödor följer på varandra kan skörden öka och skadegörarproblemen minska.
– Vi bearbetar jorden så lite som möjligt. Efter skörd fördelar vi halmen jämnt med halmharv. Inför sådd reglerar vi spillsäd och ogräs med en låg dos glyfosat. Sedan sår vi direkt i stubben med en direktsåmaskin, Väderstad SeedHawk. Skulle det någon gång behövas har vi möjlighet att bearbeta grunt med ett kompakt tallriksredskap, Carrier.
– Vi strävar också efter att hålla fälten gröna så stor del av året som möjligt. Efter spannmålsskörden i augusti sås en mellangröda in. Den får täcka fältet och binda näringsämnen tills frosten knäcker den. Grödan består av upp till tio olika sorters växter.
Resultatet är att Martin Krokstorp minskar dieselanvändningen, reducerar arbetstiden i fält, minskar skadlig markpackning och utlakning av näringsämnen ur jorden samt utnyttjar hösten till att binda in ännu mer koldioxid som kan bli mull i marken.