Sala-branden: Flera gårdar har evakuerats

UPPDATERAD. En kraftig skogsbrand startade under måndagen vid Rörbo utanför Sala. Flera gårdar har evakuerats.

Skogsbranden 2014.
Skogsbranden 2014.

Boende i byar i brandområdet runt Rörbo, i Salatrakten i Västmanland evakuerades under kvällen. Fortfarande är branden inte under kontroll och polisen har uppmanat folk att lämna området. Under tisdagsmorgonen finns ingen prognos för branden, som alltså inte är under kontroll.

Rörbo har evakuerats

Flera gårdar har evakuerats. Rörbo och Vånkarbo evakuerades vid 20.30-tiden. Månsbo bedömdes under kvällen inte nödvändigt att evakuera, även om läget kan förändras hela tiden

– Hellre lämna området än att vara kvar. Man ska absolut inte utsätta sig för någon fara genom att stanna kvar, polisens presstalesperson Johan Thalberg, till Sveriges Radio.

Spred sig under kvällen

Arbetet med att släcka branden, som rasar i samma område som den stora skogsbranden 2014, pågick under natten och morgonen. Branden fortsatte sprida sig under kvällen och såväl hemvärn som helikoptrar som vattenbombar har deltagit i räddningsarbetet, som har pågått hela natten och väntas pågå hela tisdagen. Fyra helikoptrar har satts in för att vattenbomba flankerna till branden så att den inte ska spridas. Utbredningen av branden har minskat från 2 kvadratkilometer till cirka 1,5 kilometer.

Branden har spridit sig snabbt och räddningsarbetet har försvårats av den svåra terrängen och torkan. Blåsigt väder under tisdagen väntas förvåra släckningsarbetet.

– Prognosen för imorgon är att vi kommer ha lika jobbiga väderförhållanden för brandsläckning, säger Fredrik Eriksson, från räddningstjänsten till Sveriges Radio.

Utbröt under måndagen

Det var under måndagseftermiddagen som larmet om en skogsbrand kom till räddningstjänsten. Enligt polisen är det samma område som i den stora skogsbranden 2014.

Enligt VLT är det i ett skogsområde i Gnällbäcken i Rörbo som branden rasar och det finns femton enheter från Sala, Virsbo och Västerås på plats samt en helikopter som vattenbombar.

Förebereder evakuering

Ägaren till Rörbo gård, Walter Preiholt, säger till SVT Västmanland att han kan se röken från huset.

– Det brinner 300-400 meter härifrån. Vi har börjat flytta djuren och förbereda evakuering, säger Walter Preiholt.

Flera brandbilar har stannat till på Rörbo gård och lantbrukare från runt om kommer för att hjälpa till.

– Brandröken ligger på åt vårt håll så det är lite oroväckande, säger Walter Preiholt.

Två kilometer lång

Enligt SVT Västmanland håller räddningstjänsten på att ringa in branden.

– Branden är inte under kontroll, säger Johan Winsnes, ledningsbefäl på Storstockholms brandförsvar.

Enligt Mats Länn, RLC-befäl vid polisens ledningscentral, är det inte klart hur stor branden är.

– Enligt preliminära uppgifter ska det röra sig om en två kilometer lång brandfront. Branden sprider sig i sydostlig riktning. Den har spridit sig över vägen mot Månsbo. Vi har stängt av väg 685, säger han.

LÄS OCKSÅ: Värmeböljor blir vanligare