Djurrättsaktivister uppmanar att ”slå ännu hårdare” mot kosläpp

Djurrättsaktivister delar kosläpp-datum på sociala medier och uppmanar likasinnade att ”slå ännu hårdare” än tidigare år. – Det är lite illavarslande kan man lugnt säga, säger Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF.

Kosläpp blir att mer populärt bland allmänheten. Djurrättsaktivister uppmanar till protester under kosläppen.
Kosläpp blir att mer populärt bland allmänheten. Djurrättsaktivister uppmanar till protester under kosläppen. FOTO: MARIE BODIN

De årliga betessläppen, eller kosläppen som de kallas i folkmun, där vårystra djur släpps ut på grönbete har utvecklats till en uppskattad upplevelse – inte bara för de grässuktande korna. Familjer och skolklasser bokar plats vid stängslen hos lantbrukare runtom i landet för att ta del av årstidseventet.

50 000 anmälda till kosläpp

När Arla öppnade sin anmälningsfunktion för i år så kom det in 50 000 anmälningar på bara några timmar. På flera platser är biljetterna redan slutsålda och en gård på Ekerö utanför Stockholm blev fullbokad inom 50 minuter. 

– I storstäder har många tappat anknytningen till jordbruket. Jag tror att man uppskattar att se hur det fungerar på en gård och att få se våra kor hoppa och skutta av glädje när de får komma ut på grönbete, har Arlas Fredrik Larm tidigare sagt till TT.

LÄS MER: Populärt att besöka kosläpp

Demonstrerar mot mjölkindustrin

Sedan tidigare har också djurrättsaktivister kommit till vissa kosläpp för att demonstrera mot mjölkindustrin. Bland annat genomfördes en fredlig demonstration vid en gård i Danmark 2018, medan polis fick kallas till ett svenskt betessläpp vid ett tillfälle 2017.

I år delas ett inlägg på Facebook flitigt, där det bland annat uppges att ”I år kommer vi att slå ännu hårdare emot kosläppen” och att de som vill bli tillagd i gruppen där protesterna kommer att planeras uppmanas skriva det i kommentarerna. Något som LRF ser som problematiskt.

– Ordvalet är ju väldigt provocerande. Problemet är väl som jag ser det att det kommer bli svårare och svårare att få gårdar att ställa upp med sin öppenhet om de känner en osäkerhet om det kommer att hända dåliga saker eller inte, säger Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF.

Anders Drottja, krissamordnare, LRF.
Anders Drottja, krissamordnare, LRF. FOTO: ANN LINDÉN

Tipslista med råd

LRF anser att kosläppsfrågor primärt är en sak för mejerierna, i de fall mejerierna är arrangör för eventet, och i förlängningen för polisen att hantera. Förbundet bistår dock med stöd och råd kring rutiner och hur man kan agera i olika situationer via möten och en tipslista.

Att tänka på vid kosläpp eller andra publika event:

• Säkerställ att ni har tillräckligt med personal under dagen. Bjud in lokalavdelningen, kommungrupperna och ta hjälpa av dina vänner och grannar.

• Kontakta polisen i förväg om att ni ska ha ett kosläpp och berätta att det beräknas komma mycket folk. Berätta om att det tidigare förekommit oönskade manifestationer i samband med kosläpp på andra gårdar. De kanske vill komma förbi och titta. Passa även på att få kontaktuppgifter om något skulle hända.

• Tydliggör för alla inblandade på gården vem som gör vad (fotograferar, filmar, skriver händelseförlopp, tar registreringsnummer på bilar, tar kontakt med polisen, media osv) om något skulle hända.

• Släpp inte in allmänheten i stallarna (smittrisk som till exempel MRSA och EHEC).

• Samtala helst inte med eventuella demonstranter och undvik till varje pris alla former av konfrontation med dem. Alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Att göra intrång på privat egendom är inte okej. Det är viktigt att både djur och människor kan känna sig trygga.

• Vid behov tillkalla polis, då polisen är de som ansvarar för allmän ordning och reda i vårt samhälle.

Källa: LRF

LÄS MER: Kosläpp ett lyft för affärerna

Skånemejerier uppger att man haft möten med LRF och kommer att följa råden på listan, men att inga övriga åtgärder kommer att göras.

– Det är bra att veta hur lagstiftningen ser ut, vad man får och inte får göra. Polisen är de som jobbar med saker kring demonstrationer, men problemet är att många av manifestationerna nog kommer att klassas som opinionsyttringar trots att våra medlemmar och besökare kommer att uppfatta det som påhopp, säger Anders Drottja.

”Borde klassas som hemfridszon”

För Norrmejeriers del har kosläppssäsongen inte börjat ännu och demonstrationer brukar inte vara ett inslag. Men lantbrukarna får information om vad lagen säger om något skulle hända.

– Vi försöker förbereda våra bönder och personen som ska vara ute med hjälp av tipslistan från LRF. Kosläppet brukar vara väldigt uppskattat och populärt och en stor familjefest, säger Kristina Stiernspetz, varumärkes- och kommunikationschef vid Norrmejerier.

Hon fortsätter:

– Jag tror att man alltid måste vara förberedd på att något kan hända, men vi resonerar som så att värdet av att visa norrlänningarna varifrån mjölken kommer är större. Man måste alltid se det som att det är några som förstör, men det är så oerhört många fler som uppskattar betessläppen.

LRF vill se åtgärd i lagen

För LRF:s del ser man gärna någon form av åtgärd i lagen för att säkra att lantbrukarna får verka ostört.

– Det som vi har framfört är att gården borde ses som en hemfridszon. På en gård är boendet så förknippat med verksamheten. När man är på gården så säger man att man är hemma. I många andra yrken säger man att man är på jobbet eftersom det är någon annanstans än hemma. Vi tycker området borde klassas som en hemfridszon och att det då lättare blir klassat som olaga intrång, säger Anders Drottja.