Dom ger markägare rätt: Kreosotfundament ska bort

Markägarna har fått rätt i högsta instans. Svenska kraftnät måste ta bort kreosotfundamenten från den nedlagda kraftledningen i Örebro, Östergötlands och Jönköpings län.

Kreosotfundamenten efter den nedlagda ledningen måste tas bort.
Kreosotfundamenten efter den nedlagda ledningen måste tas bort. FOTO: PER ÖSTERMAN

En flera år utdragen historia har fått sitt slut. De markägare som med stor envishet drivit att de inte vill ha kvar kreosotfundamenten i sina marker har fått rätt i Mark- och miljööverdomstolen.

I beslutet skriver domstolen att Svenska Kraftnät ska ta bort allt kreosotimpregnerat trä för ledningen.

Markägare drev processen

– Det är glädjande att man nu följt den lagstiftning som finns och som vi har lutat oss mot när vi har överklagat i olika instanser. Nu när Svenska kraftnät kommer för att ta bort fundamenten ska vi markägare vara behjälpliga och göra det arbetet så smidigt som möjligt, säger Mats Weinesson, markägare utanför Motala i Östergötland.

578 kreosotfundament ska bort

En grupp markägare har själva drivit processen, LRF har hjälpt till med faktaunderlag.

– Den här domen är beviset för att man inte bara ska knyta näven i byxfickan när man tycker att något är fel. Det går att nå framgång, säger Björn Galant, samordnare äganderättsgruppen på LRF.

Det handlar om 578 kreosotfundament från den cirka 20 mil nedlagda kraftledningen. Sammanlagt beräknas det finns minst 50 ton kreosot i de nedgrävda fundamenten och i marken.

LÄS MER: Dom om att gräva upp kreosot överklagas