”Dubbelmoral bakom nej till gårdsförsäljning”

Det finns en god portion dubbelmoral i motståndet mot gårdsförsäljning. Vad debattörerna lätt glömmer är att billig alkohol väller in över gränserna genom svenskars spritresor till kontinenten. Det skriver Kerstin Davidson i veckans ledare.

Kerstin Davidson, ledarskribent.
Kerstin Davidson, ledarskribent. FOTO: ANN LINDÉN/MOSTPHOTOS

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Antalet vingårdar och hantverksbryggerier tillhör en bransch i tillväxt. Det visar en kartläggning gjord av LRF i samarbete med dryckestillverkarnas branschorganisationer, vilken presenterades i förra veckan.

I dag finns över 400 bryggerier och 45 vingårdar i Sverige. Vingårdarna finns företrädesvis i Sydsverige, medan de små bryggerierna är spridda över hela landet. Utöver storbryggerierna och The Absolut Company har de alla kommit till efter EU-inträdet.

Det här visar att tillverkarna av alkoholhaltiga drycker inte är en bransch att negligera. Branschen har varit i stark tillväxt. Den kan fortsätta att växa, en ytterligare skjuts i tillväxten skulle små tillverkarna om de fick möjlighet att sälja sina drycker på gården i likhet med producenter i andra europeiska länder.

"Möjligheten till gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker skulle gynna utveckling av företagande, sysselsättning och måltidsturism positivt även i Sverige", bedömde utredningen "Ett land att besöka", som i fjol lade fram sina förslag till politik för turism och besöksnäring.

Det finns dock de som bestämt motsätter sig gårdsförsäljning. Argumentet är att det skulle hota Systembolagets monopol och den restriktiva svenska alkoholpolitiken.

Det finns en god portion dubbelmoral i motståndet mot gårdsförsäljning. Vad debattörerna lätt glömmer är att billig alkohol väller in över gränserna genom svenskars spritresor till kontinenten. På Systembolaget kan man därtill köpa så mycket billigt lådvin man vill, så länge man inte är minderårig eller kommer till butiken påtagligt berusad.

Priserna på de små bryggeriernas och vingårdarnas hantverksmässigt framställda produkter inbjuder däremot knappast till fylleri. Det är snarare drycker för vin- och ölintresserade finsmakare.

Finland tillåter nu gårdsförsäljning av frukt- och bärviner, cider och starköl - med bibehållet alkoholmonopol. Det borde vara möjligt även i Sverige.

I vår ska riksdagen behandla flera motioner om gårdsförsäljning av alkohol. Moderaterna liksom centern och SD vill tillåta, och inom kd finns öppningar. Mycket hänger på de kluvna Liberalerna. Förhoppningsvis ska Finlands exempel kunna vägleda till förnuftiga beslut.

LÄS MER: Deras sprit är guld värd

Full fart framåt för mikrobryggerier

Liberalerna: Låt Skåne testa gårdsförsäljning