Efter beslutet: Molstaberg lägger ner

- Vi orkar inte längre plocka fler lik. Jag ger upp och slutar, säger Johan Lundgren, fårägare på Molstaberg, efter Länsstyrelsen Stockholms besked om att inte bevilja skyddsjakt på varg – trots förra veckans vargattacker då över 60 får dog.

FOTO: MARIA TÖRNER

För att orka gå vidare med sin fårnäring hade familjen Lundgren-Aschan hoppats på ett beslut om skyddsjakt på varg i Sjundareviret, som ligger ett par mil sydväst om Södertälje. Dagens avslag kom därför som en kalldusch.

LÄS MER: Länsstyrelsen vägrar bevilja skyddsjakt på Molstaberg-vargarna

- Jag känner mig helt urvriden. Jag orkar inte gå ut och plocka döda djur hela tiden, säger Johan Lundgren uppgivet.

”Trodde verkligen att länsstyrelsen var på vår sida”

Han och hans fru Elisabeth Aschan har drivit den ekologiska fårgården sedan 2007 och byggt upp den till Stockholms läns största med som mest cirka 1 000 djur.

Nu ger Johan Lundgren (bilden) och Elisabeth Aschan upp. De orkar inte bedriva någon fårproduktion på Molstaberg längre.
Nu ger Johan Lundgren (bilden) och Elisabeth Aschan upp. De orkar inte bedriva någon fårproduktion på Molstaberg längre. FOTO: MARIANNE LINDBERG

- Vi har haft kurser i lammproduktion och länsstyrelsen ansåg och framhöll att vi var en mönstergård. Jag trodde verkligen att Länsstyrelsen var på vår sida, säger Johan Lundgren.

I helgen har bönder från lokalavdelningen hjälpt till att sätta upp rovdjursavvisande stängsel från tidig morgon till sen kväll.

- Vi har fått ett fantastiskt stöd. De släppte allt arbete på sina egna gårdar för att hjälpa oss.

”Vill bara gå hem och gråta”

Men dagens besked har gjort att allt arbete nu stannat upp. Johan Lundgren säger att nu är det slut med fåruppfödningen på Molstaberg.

- Man vill bara gå hem och gråta, säger han.