Efter nytt angrepp - kräver beslut om skyddsjakt

Efter ett nytt vargangrepp på Molstaberg kräver LRFs regionchef Carl Aschan ett omedelbart beslut om skyddsjakt. – Alla fyra vargar måste bort. Inte en enda kan få finnas kvar, säger han.

Bilden är från den vargattack som skedde tidigare i veckan.
Bilden är från den vargattack som skedde tidigare i veckan. FOTO: CARL ASCHAN

Tidigt på lördagsmorgonen upptäckte ägarna till Molstabergs fårproduktion att en eller flera vargar åter hade angripit deras får, bara två dygn efter det tidigare vargangreppet när över 40 får dödades eller fick avlivas.

”Var säkra på att vargarna skulle komma tillbaka”

- Vi var säkra på att vargarna skulle komma tillbaka, för så var det när angreppen började 2015, säger Carl Aschan, som uttalar sig för ägarnas räkning i egenskap av anhörig och som regionchef för LRF Mälardalen.

Precis som vid attacken natten till torsdag låg döda får och flöt i ån. En tacka var uppäten.

- Vi började med att gå runt och avliva de skadade får som låg ned och flämtade. Inledningsvis har vi räknat till 9 döda får och 10 skadade. Veterinär är tillkallad och länsstyrelsen ska underrättas snarast, säger Carl Aschan.

Nattens angrepp skedde i en annan hage närmare gårdscentrum och exakt hur vargarna har tagit sig dit är oklart.

Rovsdjursavvisande stängsel runt den utsatta hagen

Länsstyrelsen vägrade under fredagen att besluta om skyddsjakt efter det första angreppet, trots den stora mängden döda och skadade djur. Miljödirektör Göran Åström motiverade ställningstagandet med att man hade upptäckt några punkter där ett akutstängsel hade legat ned och där vargarna enkelt hade tagit sig in.

- Men runt den hage som angreps i natt finns det rovdjursavvisande stängsel, konstaterar Carl Aschan.

Bara timmarna innan angreppet hade arbetet med att sätta upp 250 meter nytt rovdjursavvisande stängsel avslutats. Ägarna fick bland annat hjälp av åtta personer från en halländsk elfirma som ställde upp på sin lediga fredag innan de åkte hem från Stockholm.

LÄS MER: Förtvivlan på Molstaberg – men även tacksamhet för all hjälp

Uppbackning

Under lördagen kommer ett gäng frivilliga LRF-medlemmar till Molstaberg för att fortsätta hjälpa ägarna med att avsluta den stängsling som enligt avtal med länsstyrelsen ska vara klar senast vid kommande månadsskifte. Det återstår fortfarande några hundra meter innan skalskyddet med rovdjursavvisande stängsel är helt klart.

Carl Aschan var tidigt på morgonen i kontakt med LRFs regionordförande Per Pettersson. Tillsammans ska de ta en diskussion med riksordförande Palle Borgström för att nu få hela LRF-organisationen bakom kravet på skyddsjakt.

- Reviret måste bort, alla fyra vargar ska skjutas. Inte en enda kan få finnas kvar. Det går inte att förena rovdjur och fårproduktion i det här området, menar Carl Aschan.

LÄS MER: Förtvivlan på Molstaberg – men även tacksamhet för all hjälp

Trots massivt angrepp – ingen skyddsjakt på Molstaberg

Fåravelsförbundet: Alla individer i revirer ska bort

Fårägarna: ”Det är inte vår skyldighet att hålla vargen ute”