Efter skilsmässan – nu har Claas en ny partner

Efter att i mer än 40 år ha sålts och servats av Lantmännen är det nu hos Swedish Agro som kunderna hittar Claas. Båda parter har stora förväntningar på det nya samarbetet.

Henrik Hesby, Sverigechef för Claas, och Magnus Karlsson, regionchef på Swedish Agro Machinery, har stora förväntningar inför det nya samarbetet. Man hoppas till exempel kunna sätta fart på försäljningen av traktorer.
Henrik Hesby, Sverigechef för Claas, och Magnus Karlsson, regionchef på Swedish Agro Machinery, har stora förväntningar inför det nya samarbetet. Man hoppas till exempel kunna sätta fart på försäljningen av traktorer. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Under den gångna veckan invigde Swedish Agro Machinery sina lokaler i både Karlstad och Skara. När allt är klart ska det finnas nio ställen med fullservice och ytterligare fyra med begränsad verksamhet.

Horsch och Lemken

Grunden till satsningen är återförsäljaravtalet med Claas, marknadsledaren bland skördetröskor under decennier, kompletterat med agenturen för de tyska redskapstillverkarna Horsch och Lemken.

I veckan som gick offentliggjordes avtalet med danska Samson, tillverkare av omrörare, gödseltunnor och spridare för flyt- och fastgödsel. Utrustning till potatisodling från AVR ingår också i utbudet.

Mats Jönsson, försäljare på Lemken, var på plats när Swedish Agro Machinery invigde i Skara. Bröderna Anton och Anders Ljungström tillhörde den stora skaran besökare under dagen.
Mats Jönsson, försäljare på Lemken, var på plats när Swedish Agro Machinery invigde i Skara. Bröderna Anton och Anders Ljungström tillhörde den stora skaran besökare under dagen. FOTO: GÖRAN BERGLUND

– Flera av de servicetekniker som tidigare arbetat med Claas har valt att komma till oss. Jag skulle säga att ungefär hälften av de vi har anställt har jobbat med märket förut, säger regionchef Magnus Karlsson.

Claas skilsmässa från Lantmännen skapade stora rubriker när nyheten blev offentlig för drygt två år sedan. Lösningen för Claas kom när Kalmar Lantmän såldes i februari 2016 och Swedish Agro skapades.

Fakta: Swedish Agro Machinery

– Skurup, centrallager och fullserviceanläggning under projektering

– Östra Sönnarslöv, fullservice

– Kalmar, fullservice, nya lokaler vid årsskiftet

– Plönninge, fullservice

– Skänninge, fullservice

– Skara, fullservice

– Kumla, fullservice

– Enköping, fullservice, nya lokaler vid årsskiftet

– Karlstad, fullservice

– Nuntorp, filial, start i mitten av mars 2018

– Nyköping, filial

– Östersund, filial

– Borlänge, filial under uppstart

”Färre anläggningar och mer mobil service”

– Vi har tappat något i försäljning under den här tiden men omstarten ger oss samtidigt möjlighet att anpassa sig till framtiden. Det vi ser framför oss är färre anläggningar och mer mobil service, säger Henrik Hesby, Sverigechef på Claas.

I bland annat Skara har Swedish Agro Machinery såväl försäljning som reservdelar och service. Centrallagret kommer att ligga i Skurup, en verksamhet som för närvarande är under projektering.

Utmed Norrlandskusten kommer företaget inte att ha några egna lokaler utan räknar med att finnas representerat genom samarbeten med befintliga maskinfirmor.

100 sålda traktor per år

Claas traktorer har bara funnits i Sveriges sedan 2007 och har en blygsam marknadsandel på 3 procent. Hittills har det sålts ungefär 100 traktorer årligen men målsättningen är att öka den siffran rejält.

– Många har tidigare inte haft en chans att provköra den så vi hoppas på spännande synergieffekter, säger Magnus Karlsson.

Skara är en av nio orter i landet där Swedish Agro Machinery antingen har startat eller ska starta verksamhet med fullservice.
Skara är en av nio orter i landet där Swedish Agro Machinery antingen har startat eller ska starta verksamhet med fullservice. FOTO: GÖRAN BERGLUND

I Skara finns även två av Swedish Agros växtodlingssäljare placerade. Så kommer det att se ut på flera platser i landet med försäljning av växtskydds- och insatsmedel samt handel med spannmål och foder parallellt med maskinhandeln.

– Jag brukar säga att vi har en ägare och samma kunder. Alla parter tjänar på att det finns så mycket som möjligt samlat på ett ställe, tycker Magnus Karlsson.

”Full service hela tiden”

Han var själv den först anställde i Swedish Agro Machinery men har nu över 100 arbetskamrater. Ytterligare anställningar kommer att göras framöver och bara i Skara räknar man med att ett 20-tal ska arbeta.

– Vi började en provisorisk verksamhet här i Skara i oktober förra året och har sedan dess sålt 12 tröskor, ett 20-tal traktorer och några vallmaskiner. Sedan har vi haft service hela tiden, konstaterar Magnus Karlsson.