Efter vinsten: Hoppas på fler autonoma solcellsdrivna traktorer

Till en låg kostnad och med enkla medel har Jesper Elsander och Rasmus Larsson uppgraderat en 70 år gammal Volvo T24 till hightech. Med 14 millimeters precision arbetar den autonoma solcellstraktorn nu i gårdens grönsaksodling.

– Den drivs av en elmotor, så förbränningsmotorn har vi helt tagit bort. Det berättar Jesper Elsander om sin och Rasmus Larssons innovation som vinner årets upplaga av Teknikutmaningen. FOTO: REBECCA JOHANSSON

Årets vinnare i Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen kommer från Dalarna och heter "Den autonoma solcellstraktorn". Jesper Elsander och Rasmus Larsson har byggt på traktorn i över fyra år.

– Den drivs av en elmotor, så förbränningsmotorn har vi helt tagit bort. Elmotorn får sin energi från ett batteripack som laddas av solpaneler. Och det som är trevligt med den här är att den går helt själv på en GPS-bana som vi har förprogrammerat. Den går ganska långsamt men man måste inte sitta på utan kan hålla på med andra grejer under tiden, säger Jesper Elsander.

Drivkraften för att hålla på med den autonoma solcellstraktorn i över fyra år har varit för Jesper Elsander att hitta sätt att arbeta som ger en hållbar matproduktion.

– Tillslut så kommer man dit att ska man vara självförsörjande på gården måste man kunna driva traktorn med det som finns tillgängligt. Och solen är nödvändig för allt annat också.
I framtiden så hoppas han på att det finns fler autonoma självkörande traktorer och han hoppas att fler vill haka på och bygga egna traktorer. Han säger också att det är fritt fram att ringa till honom eller Rasmus Larsson om någon är nyfiken och vill bygga en egen traktor. Men det bästa är egentligen bara att börja bygga, säger Jesper Elsander.

– Kör i gång bara! Det är det bästa tipset.

LÄS MER: Lyssna på alla avsnitt av Lantbrukspodden här