Efterfrågan på korslimmat trä ökar - Södra dubblar produktionen

Efterfrågan på korslimmat trä ökar och Södra fördubblar produktionen i Värö till 10 000 kubikmeter.

Södra fördubblar produktionen av korslimmat trä vid Värö.
Södra fördubblar produktionen av korslimmat trä vid Värö. FOTO: SÖDRA/HENRIK BJÖRNSSON

Södra körde i gång fabriken i Halland för två månader sedan och det är redan dags för ytterligare ett skift.

– Branschen har insett att stomsystem av trä innebär både hållbart och effektivt byggande, säger Urban Blomster, marknadsutvecklingsansvarig för byggsystem.

Ökar till tvåskift

På måndag går anläggningen upp i tvåskift och fyra nya medarbetare anställs.

Enligt Urban Blomster är utvecklingen av korslimmat trä, KL-trä, som konstruktionsbärande byggelement på väg att förändra byggmarknaden. Det industriella träbyggandet möjliggör effektivare montage på byggplatsen. Klimatpåverkan kan halveras genom flervåningshus byggs i trä i stället för i andra material. Många upplever också att trä ger ett bättre inomhusklimat för de boende.

– Drivkrafterna i samhället är starka för att minska utsläppen av växthusgaser och intresset för ett hållbart byggande ökar på marknaden. Vi skapar nu en möjlighet att göra ett klimatval på marknaden, vilket ligger i tiden, säger Urban Blomster.

Utreder en andra fabrik

Ökningen av produktionen genomförs på en byggmarknad där det kommit flera rapporter om ett inbromsat byggande den senaste tiden.

– Efterfrågan på stomsystem i trä för stora byggprojekt ökar och därför väljer vi att öka produktionstakten. Vi erbjuder byggsystem, produkter som bygg- och fästelement, men även nya digitala tjänster för att förenkla och få bättre kontroll i byggprocessen, säger Urban Blomster.

För att möta efterfrågan utreder Södra även en andra fabrik för korslimmat trä vid kombinatet i Värö.

LÄS MER: Martinsons investerar i sågverken