Efterfrågan på Kravjulgranar ökar

Intresset för att köpa Kravmärkta julgranar ökar. När Lars Davidsson berättar för kunder att hans granar är både ekologiska och närodlade har han lätt att sälja dem. Man det har ännu inte varit läge för att höja priset på Kravgranarna.

Lars Davidsson bedriver julgransodling tillsammans med sin bror Hans sedan 1980-talet. För fem år sedan föreslog en Icahandlare i Göteborg att de borde försöka få Kravmärkning på de granar som de sålde utanför hans butik.

– Jag odlade redan ekologiska granar, så vi behövde inte ändra något. Vi bekämpar inte gräs med Roundup, vi planterar obehandlade plantor och vi besprutar inte granarna, säger Lars Davidsson som bor i Asklanda utanför Vårgårda.

”Bra marknadsföring”

Han berättar att nästan alla kunder frågar var granen har vuxit, eftersom de inte vill ha för långa transporter. När han dessutom berättar att granen är Kravmärkt handlar de gärna.

– Krav är bra marknadsföring och en bra konkurrensfördel. Vi skulle kanske kunna höja priset, men har valt att inte höja priset utan öka försäljningen istället, säger Lars Davidsson.

Lars och Hans Davidsson KRAV-certifierade sin granodling för 5 år sedan.
Lars och Hans Davidsson KRAV-certifierade sin granodling för 5 år sedan.

Priser på Lars normalstora granar

Större partier: 80 kronor/styck.

Hämtning på gården: 150.

Självplock i skogen: 160.

Vid ICA-butik i Göteborg: 300.

Julgransförsäljningen är extremt säsongsbetonad. Från och med juldagen säljs det knappt en enda gran. Men det betyder inte att Lars Davidsson går sysslolös resten av året.

Krävs årlig röjning

De små plantorna behöver hjälp mot konkurrensen från gräset. Det krävs årlig röjning för att hålla nere hallon och sly. Dessutom klipps granarna successivt med sekatör från en meters höjd.

– Det är tidskrävande, så timpengen är inte hög, men vi får mycket frisk luft, skrattar Lars Davidsson.

Här hemma på gården i Asklanda får kunder komma och välja sin egen gran.
Här hemma på gården i Asklanda får kunder komma och välja sin egen gran.

Deras erfarenhet är att granar av svensk proveniens både växer bäst och är mest efterfrågade. Därför sätter de helt vanliga rödgranar, mestadels på gammal åkermark.

– Vi planterar ungefär 2 000 granar per år och 70 procent av dem blir säljbara granar, säger Lars Davidsson.

”Köpa gran är årets svåraste beslut”

Många av granarna som säljs i hans område har transporterats långt, bland annat från Danmark. Därför menar han att det finns utrymme för fler aktörer inom julgransodlingen. Den starka traditionen att ha en julgran lär fortsätta.

– Att köpa en julgran är årets svåraste beslut. Vi hade en kund som valde i 1,5 timmar. Till slut tog han en av de granar som han tittat på allra först, säger Gerd Davidsson, Lars hustru som också är engagerad i försäljningen.

Julgransförsäljning på Västergården i Asklanda utanför Vårgårda.
Julgransförsäljning på Västergården i Asklanda utanför Vårgårda.

Fakta: 6 tips till julgransodlare

Plantera med 1,3 meters mellanrum.

Årlig översyn och bekämpning av gräs och sly.

Klipp ner toppskotten för att inte få glesa julgranar.

Formklipp varje gran 2-3 gånger.

Hugg vid 2,40 meters höjd, dvs 7-9 års ålder.