Eko ökade mindre än väntat – nu är vego i fokus
Förra året slog ekologiska livsmedel försäljningsrekord igen. Men i livsmedelsbutikerna har försäljningsökningen nästan avstannat och i en långtidsprognos för eko skrivs takten ned med hälften.
Förra året slog ekologiska livsmedel försäljningsrekord igen. Men i livsmedelsbutikerna har försäljningsökningen nästan avstannat och i en långtidsprognos för eko skrivs takten ned med hälften.
Under fjolåret såldes ekologiska livsmedel i Sverige för 28,8 miljarder kronor, vilket var en ökning med 1,1 miljarder kronor jämfört med 2017. Ekoandelen av den totala livsmedelsförsäljningen ökade med 0,3 procentenheter till 9,6 procent, visar den årliga marknadsrapporten från analysföretaget Ekoweb.
Prognosen för utvecklingen 2018 var en ökning med 5-10 procent, men utfallet blev alltså lägre och ökningstakten för eko fortsatte därmed att mattas efter rekordåren 2014-2015 då ökningen var 20-40 procent.
– Dagligvaruhandeln har skiftat fokus. Nu är det mycket vegetariskt och hållbarhet i stort. Eko åker inte riktigt med på det tåget utan har lämnats åt sitt öde för man är van att ökningen går av sig själv. Det är mindre exponering i butikerna och otydlig marknadsföring, säger Cecilia Ryegård, analytiker vid Ekoweb, till Land Lantbruk.
I de dominerande kedjorna Ica, Coop och Axfood minskade andelen eko av den totala försäljningen, enligt rapporten.
Fördelningen av den totala ekologiska försäljningen i Sverige 2018, procent:
Ica 28
Systembolaget 20
Foodservice 18
Coop 11
Axfood 8
Övriga 7
Näthandel 4
Lidl 2
Bergendahl 1
Netto 1
Källa: Marknadsrapport, Ekoweb
Hos Systembolaget, som är den näst största aktören på försäljning av eko-livsmedel, uppgick försäljningen 2018 till 5,6 miljarder kronor, vilket var en ökning med 9 procent.
Priserna på ekologiska livsmedel låg relativt stilla under de tre första kvartalen för att därefter stiga. Handelns satsningar på egna märkesvaror bidrog till prispressen på ekovaror.
Ekoweb skriver i sin långtidsprognos för 2019-2028 ned den årliga värdeökningen från 2 miljarder kronor till 1 miljard kronor.
– För att eko ska ta stora kliv behövs större fokus. Aktörerna måste vässa sina argument och samla sina krafter utåt. Det krävs större kraft bakom budskapet om de ekologiska mervärdena säger Cecilia Ryegård.
Hon bedömer att den lägre ökningstakten för eko framöver kan ha en dämpande effekt på lantbrukarnas benägenhet att ställa om till ekologisk produktion.
– Alla bedömare säger att efterfrågan kommer fortsätta att öka kanske framför allt på ekologisk spannmål. På animaliesidan däremot har till och med några producenter slutat med eko. Blir det ett överskott under en längre tid sker det en omläggning tillbaka och det har vi nu sett på ägg, gris och delvis mejeri, säger Cecilia Ryegård.