En röst på C är en röst på S och MP

Centerpartiet har varit tydligt med var man vill sitta i politiken, så en röst på C är i praktiken en röst på Socialdemokraterna och Miljöpartiet, skriver Kristdemokraterna i ett svar till Centerledaren Annie Lööf.

Vi måste få en bättre och mer likvärdig sjukvård i hela landet.
Vi måste få en bättre och mer likvärdig sjukvård i hela landet.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Börjar Centerpartiet känna oro för att deras kärnväljare på landsbygden är på väg att glida dem ur händerna? Under de senaste månaderna har intresset tydligt vänts mot dessa väljargrupper när fokus under den övriga mandatperioden snarare varit andra partiers agerande och vem som pratar med vem.

I Land Lantbruk skriver Annie Lööf att C är enda garanten för Sveriges gröna motor, landsbygden och de gröna näringarna. Vi Kristdemokrater menar oss vara en värdig utmanare till det epitetet, och med goda förutsättningar att genomföra vår landsbygdspolitik i ett borgerligt block.

De stödpaket Annie Lööf tar åt sig äran av har vi också röstat för. Att Centern och Socialdemokraterna kunde enas om stöden beror nog tyvärr till stor del på att S känner sig tvungna att stryka C medhårs för att försäkra sig om deras stöd eller till och med medverkan i en S-regering efter valet. Alla måste ha sett och hört hur vänsterpartisterna under Nooshi Dadgostar blivit allt mer tydliga med att de inte kommer nöja sig med att vara stödhjul åt en S-regering. Det är inte något som kan glädja småföretagare på landsbygden.

Att vi benämner landsbygd och småstäder som Hjärtlandet anses populistiskt, men när Centerpartiet pratat om sig själva som både ”Mittens rike” och centrum av ”Den breda mitten” så är det legitimt. Trots att den breda mitten inte finns längre, om den någonsin funnits i svensk politik?

Ska vi få en bättre och mer likvärdig vård över hela landet tror vi, liksom cirka 70 procent av svenskarna, att det är fördel med en statlig huvudman istället för 21 regioner som gör att patienterna ofta hamnar i kläm. Våra regionpolitiker går alltså till val på att avskaffa sig själva. Det är att ta ansvar!

En röst på Centerpartiet är en röst för landsbygdens och de gröna näringarnas bästa, avslutar Annie Lööf. Centerpartisterna har varit tydliga med var de vill sitta i politiken, så en röst på C är i praktiken en röst på Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med småföretagarfientliga Vänsterpartiet som styr allt mer vänster ut.

Vi menar att det skulle vara förödande för landsbygden och de gröna näringarna med ytterligare fyra år med nuvarande regeringsunderlag i Rosenbad.

Peter Kullgren (KD), partisekreterare och frontperson i landsbygdsfrågor

Magnus Oscarsson (KD), jordbrukspolitisk talesperson

Mikael Bäckström (KD), riksdagskandidat

LÄS MER: EU ska inte besluta om saker vi bäst beslutar om själva

LÄS MER: Stad och land måste hänga ihop