Du kan lita på certifieringen

Köper du ägg från certifierade packerier kan du vara säker på att hönorna och äggen är svenska. Det svarar Svenska Äggs verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius.

Titta efter Från Sverige-märket och den rosa stämpeln med producentkoden så kan du vara säker på att få svenska ägg, svarar Marie Lönneskog Hogstadius.
Titta efter Från Sverige-märket och den rosa stämpeln med producentkoden så kan du vara säker på att få svenska ägg, svarar Marie Lönneskog Hogstadius.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Silvester Jellinek ställde i en debattartikel i Land Lantbruk nr 14/2021 relevanta frågor om tillgången på ägg i påskas. Tack för att du är en medveten konsument. När omkring 20 procent av den svenska äggproduktionen har fallit bort på grund av fågelinfluensan undrar många andra detsamma.

Inga hönor kan öka sin produktion genom några ”hokus-pokus-metoder”. Branschorganisationen Svenska Äggs medlemmar är däremot tydliga med att importerade ägg inte får hanteras på svenska certifierade packerier. Detta för att undvika just det som debattören antyder, att de inte går att lita på.

Det går att lita på de certifierade packerierna. Den rosa checken, som stämplas tillsammans med producentkoden på varje certifierat ägg, visar att ägget är producerat enligt branschens egna certifieringsregler. I de reglerna finns inte utrymme för importerade ägg, eftersom reglerna grundar sig på svenskt ursprung från höna till ägg.

Svenska ägg är salmonellafria, hönan har hela näbben kvar, ingen antibiotika används i produktionen och hönan äter bara GMO-fritt foder. Detta kontrolleras i Svenska Äggs omsorgsprogram, förebyggande smittskyddsprogram och hälsokontroll i hönsbesättningar, som utgår från den svenska lagstiftningen.

Titta efter Från Sverige-märkningen på förpackningen när du handlar ägg. Då kan du vara säker på att du får certifierade och trygga svenska kvalitetsägg.

Marie Lönneskog Hogstadius
,

verksamhetsledare, Svenska Ägg

LÄS MER: "Från Sverige"-märkning nu möjligt även på restaurang"

LÄS MER: Svenskt när konsumenten själv får välja