Ensam aktivist motades bort av besökarna

Trots uppmaningar i sociala medier var det endast en ensam aktivist som dök upp under söndagens kosläpp på Björketorps gård. – Publiken bad honom tagga ner och försvinna, säger lantbrukaren Per Brunberg.

Till kosläpp på Björketorps gård utanför Ronneby kom cirka 1 500 besökare.
Till kosläpp på Björketorps gård utanför Ronneby kom cirka 1 500 besökare. FOTO: KERSTIN DAVIDSON

Inför kosläppet på Björketorps gård utanför Ronneby hade en djurrättsaktivist i trakten gått ut med en uppmaning till andra aktivister att följa med och demonstrera vid gården. 

 – Jag var lite rädd för sammandrabbningar eftersom aktivisterna sagt att de skulle komma och jag visste att det även skulle finnas de som stödjer oss. Då är det lätt att sådana här tråkigheter eskalerar, säger lantbrukaren Per Brunberg.

LÄS MER: Djurrättsaktivister uppmanar att ”slå ännu hårdare” mot kosläpp

Hade hellre dött än ställt in

Trots hotet fanns det enligt honom ingen tanke på att man skulle ställa in årets kosläpp och de vidtog inte heller några särskilda försiktighetsåtgärder.  

– Jag hade hellre dött än vikt ner mig för detta. Korna måste ju ut nu och det är en jättegrej för många. Om du hade sett alla glada ögon hos de som kommer och hälsar på denna dag så skulle du förstå att det inte är ett alternativ att ställa in.

Varma besökare

Men aktivisten dök upp ensam och trots en viss oro var det lika mycket folk som vanligt på plats, det vill säga cirka 1 500 besökare.

– Däremot var det lite varmare i år, inte bara vädermässigt. Många hade tagit till sig den tråkiga debatten och folk var mer stöttande än vanligt, säger Per Brunberg.

Besökarna fick se ystra kor.
Besökarna fick se ystra kor. FOTO: PRIVAT

Rykten skapade oro

Under dagen gick det ett rykte om att det skulle dyka upp fler aktivistgrupper från Västsverige, något som skapade lite extra oro. Men även de uteblev och efter en stund avlägsnade sig också den ensamma aktivisten.

– Efter att jag släppt ut djuren så brukar jag gå runt för att svara på frågor. Då stod han plötsligt där framför mig och filmade mig med en mobil upptryckt i ansiktet. Men publiken ingrep och bad honom tagga ner och försvinna och därefter gick han, säger Per Brunberg.

Tror på öppenhet

[bild]

Per Brunberg är övertygad om att transparens och öppenhet kring lantbruket är viktigare i dag än någonsin. I takt med att samhället glider längre bort från lantbruket så blir det enligt honom allt viktigare att bjuda in, visa och förklara hur man jobbar. Han tror även att det krävs en öppenhet och transparens gentemot djurrättsaktivisterna. 

– Inte blir det bättre av att vi slänger ut dem, jag tror i stället att vi måste prata med dem. Vi hjälper inte någon genom att be dem dra åt pepparn och om man inte tar hand om den lilla branden så blir det lätt en stor brand, säger Per Brunberg.