Espert tror att danskarna ska skynda långsamt

Det är inte varje gång som Mattias Espert, vice ordförande i Sveriges Grisföretagare, möts av rubriker om hela svansar och lösgående suggor när han kommer till Danmark. Men så var fallet vid årets griskongress i Herning.

Hela svansar och lösgående suggor är numera framtidsmålen inom dansk grisnäring. Mattias Espert, vice ordförande i Sveriges Grisföretagare, noterar förstås rubrikerna med viss tillfredsställelse men tror att danskarna gör bäst i att skynda långsamt.
Hela svansar och lösgående suggor är numera framtidsmålen inom dansk grisnäring. Mattias Espert, vice ordförande i Sveriges Grisföretagare, noterar förstås rubrikerna med viss tillfredsställelse men tror att danskarna gör bäst i att skynda långsamt. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Rubriken på förstasidan av Landbrugsavisen härrörde från tisdagens inledningstal där Erik Larsen, ordförande för Landbrug & Fødevarers grissektion, stakade ut framtidsmålen för den danska produktionen.

"Känns positivt"

För en företrädare för de svenska grisuppfödarna kan det förstås kännas lite märkligt – tidigare har ju den danska hållningen varit att den svenska modellen är omöjlig.

– I grunden känns det positivt. Sedan tror jag inte att danskarna ska stressa igenom något. De ska ha detta som mål men genomföra det på ett ekonomiskt klokt sätt, menar Mattias Espert.

Inte helt jämförbart

Han påpekar att den danska modellen med lösgående suggor inte helt går att jämföra med den svenska. Även med vad som i Danmark anses vara långtgående djurskyddskrav tillåts fortfarande skyddsgrindar kring suggan under några dygn vid grisning.

– Som jag ser det är det den optimala lösningen. Då räddar man även de små grisarnas liv. Men motståndet mot hela svansar är större än mot lösgående suggor så det kommer nog att dröja innan danskarna slutar med svanskupering, säger Mattias Espert.

FOTO: ANN LINDÉN

Träffat några svenskar

Det är sjätte eller sjunde gången som Mattias är på plats i Herning och han tror sig under de två dagarna ha stött på ungefär 20–30 svenskar.

– Jag imponeras av danskarnas optimism. Oavsett om det är låg- eller högkonjunktur är det alltid nya saker på gång. Ofta är det i tuffa tider som företagaren utvecklas som mest och här får de också en fin uppbackning, tycker Mattias Espert.

Ny märkning

En av årets nyheter är den statliga välfärdsmärkningen av griskött som backas upp av stora delar av köttproducenterna och av handeln.

– Jag tror att man är rätt ute. Det behövs en differentiering på marknaden och vi kan ju konstatera att svensk standard skulle stå sig väldigt gott i det här systemet.

Färdigprodukter ska öka

Slaktjätten Danish Crown har under griskongressen offentliggjort sina kommande satsningar på vad företaget kallar hemmamarknaderna. Beträffande Sverige, där Danish Crown redan är störst inom grisslakt, ska marknadsandelen för färdigprodukter öka till 25 procent.