Rubriken på förstasidan av Landbrugsavisen härrörde från tisdagens inledningstal där Erik Larsen, ordförande för Landbrug & Fødevarers grissektion, stakade ut framtidsmålen för den danska produktionen.
För en företrädare för de svenska grisuppfödarna kan det förstås kännas lite märkligt – tidigare har ju den danska hållningen varit att den svenska modellen är omöjlig.
– I grunden känns det positivt. Sedan tror jag inte att danskarna ska stressa igenom något. De ska ha detta som mål men genomföra det på ett ekonomiskt klokt sätt, menar Mattias Espert.
Han påpekar att den danska modellen med lösgående suggor inte helt går att jämföra med den svenska. Även med vad som i Danmark anses vara långtgående djurskyddskrav tillåts fortfarande skyddsgrindar kring suggan under några dygn vid grisning.
– Som jag ser det är det den optimala lösningen. Då räddar man även de små grisarnas liv. Men motståndet mot hela svansar är större än mot lösgående suggor så det kommer nog att dröja innan danskarna slutar med svanskupering, säger Mattias Espert.
Det är sjätte eller sjunde gången som Mattias är på plats i Herning och han tror sig under de två dagarna ha stött på ungefär 20–30 svenskar.
– Jag imponeras av danskarnas optimism. Oavsett om det är låg- eller högkonjunktur är det alltid nya saker på gång. Ofta är det i tuffa tider som företagaren utvecklas som mest och här får de också en fin uppbackning, tycker Mattias Espert.
En av årets nyheter är den statliga välfärdsmärkningen av griskött som backas upp av stora delar av köttproducenterna och av handeln.
– Jag tror att man är rätt ute. Det behövs en differentiering på marknaden och vi kan ju konstatera att svensk standard skulle stå sig väldigt gott i det här systemet.
Slaktjätten Danish Crown har under griskongressen offentliggjort sina kommande satsningar på vad företaget kallar hemmamarknaderna. Beträffande Sverige, där Danish Crown redan är störst inom grisslakt, ska marknadsandelen för färdigprodukter öka till 25 procent.