Ett år efter beskedet – nu kommer Ica-baconet till hyllan

I höst kommer Icas bacon i hyllorna att vara helt och hållet tillverkat i Sverige.

Icas nya helt svensktillverkade bacon.
Icas nya helt svensktillverkade bacon. FOTO: ICA

Redan för ett år sedan avslöjade Land Lantbruk att Ica tar hem tillverkningen av sitt bacon till Sverige efter att det tidigare rökts och packats i Nederländerna.

Finns i hyllan i höst

Nu i höst kommer det svensktillverkade baconet att finnas ute i butikshyllorna.

– Kunderna efterfrågar svenskt från ax till limpa, och nu kan vi erbjuda detta. Att flytta hem bacontillverkningen till Sverige ger även klimatfördelar. Minskat C02-utsläpp genom kortare transporter och genom att förpackningsmaterialet byts ut till en sockerrörsbaserad plast vilket ger en besparing av plast på 21 ton per år, säger Andreas Sbrodiglia, sortiment- och inköpsdirektör på Ica Sverige i ett pressmeddelande.

Investerat för ökad kapacitet

Det är, som tidigare meddelats, Charkuterifabriken i Halmstad som ska stå för tillvekningen. Där produceras redan runt 130-140 ton charkprodukter i veckan för Icas räkning. Nu ska man alltså lägga på 80 ton bacon per vecka och för att klara detta har företaget investerat omkring 75 miljoner kronor för att öka kapaciteten.

– Det är oerhört glädjande att vi kunde ro hem den affären till vårt bolag, sa Kent Svensson, vd för Charkuterifabriken Sverige AB i en intervju i Land Lantbruk förra året.

Samma slakterier

Köttråvaran kommer till Charkuterifabriken Sverige i enheter om 400 kilo från samma slakterier som tidigare i Borås, Kalmar respektive Ugglarps i Skåne.

Läs mer: Charkuterifabriken tar över Icas baconförädling

Ica flyttar hem baconet