EU stoppar gränskontroller - ökad smittspridning

EU har för avsikt att stoppa gränskontroller och provtagningar i Sverige för lantbruksdjur som importeras. Följden kan bli att svenska djur drabbas av smittsamma sjukdomar vilket kan tvinga fram ökad antibiotikaanvändning, varnar LRF.

FOTO: ISTOCK

I väntas EU-kommissionen fatta ett beslut som tvingar Sverige att upphöra med gränskontrollerna på djur som importeras från 2021. Då riskerar svenska djur att drabbas av fler smittsamma och dödliga sjukdomar, varnar LRF. Användningen av antibiotika är betydligt mindre i Sverige än i andra EU-länder. Om fler djur blir sjuka så kan antibiotikaförbrukningen stiga även här.

– Vi är ju bland de bästa i världen på att använda lite antibiotika till våra djur på grund av att vi varit noga med både djurhälsa och smittskydd och haft en bra gränskontroll i landet, säger Åsa Odell, vice ordförande i LRF och grisuppfödare, till SVT Nyheter.

Skydd mot sjukdomar

Sveriges gränskontroller och provtagningar för lantbruksdjur som importeras utgör bland annat ett skydd mot smittsamma och dödliga virussjukdomar. Nötdjur och får kan drabbas av paratuberkulos och grisar kan få PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome).

Enligt Åsa Odell finns ett intresse från andra länder att förenkla sin export av djur, medan det i Sverige finns ett intresse av att ha en restriktiv hållning för att begränsa kontrollen av sjukdomar. Men landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ser ingen möjlighet att stoppa gränskontrollerna.

– Vi hade ju velat fortsätta som tidigare men det går inte. Det finns ju ett beslut som säger att vi inte får göra på det sättet och då försöker vi hitta andra metoder för att förhindra att de här sjukdomarna ska komma in i Sverige, säger han till SVT Nyheter.

Sven-Erik Bucht menar vill se en översyn av hur EU-lagen ska tillämpas, men enligt LRF kommer det inte att räcka för att ge det starka skydd som Sverige har idag.

Unikt svenskt läge

I ett relaterat debattinlägg på SVT Opinion skriver den djurhållande bonden Anette Gustawson att "vi har ett unikt läge i Sverige då det kommer till multiresistenta bakterier". Samtidigt dör 25 000 personer i i Europa av sådana bakterier, eftersom antibiotika inte biter på dem.

"Vi har gjort vårt jobb i Sverige och det är jag så himla stolt över. Många länder i övriga Europa ligger långt efter, de har ett helt annat smittryck än vad vi har. Tyskland använder cirka 15 gånger mer antibiotika än oss, Cypern 30 gånger mer, Italien kommer inte långt därefter".

LÄS OCKSÅ: Förebyggande antibiotika på djur stoppas