Experten tipsar: Håll koll på det här inför årsskiftet

I grunden handlar skogsägandet om ordning och reda för att kunna fatta kloka beslut. När årsskiftet närmar sig kan det vara dags att skaffa sig en överblick över sin skogsekonomi och fundera över om det finns något som bör göras innan 2019 har blivit 2020.

Niklas Ringborg, segmentsansvarig på Landshypotek Bank, delar med sig av sina bästa tips inför årsskiftet.
Niklas Ringborg, segmentsansvarig på Landshypotek Bank, delar med sig av sina bästa tips inför årsskiftet. FOTO: LANDSHYPOTEK

Niklas Ringborg är Segmentsansvarig på Landshypotek Bank. Här ger han sina fem bästa tips på vad skogsägare bör ha koll på inför årsskiftet.

1. Summera skattepliktiga intäkter och utgifter i tid

– Summera skattepliktiga intäkter och utgifter för att se om något är fördelaktigt att göra före nyår. Är du inte i kapp med bokföringen bör du sätta av lite tid vid årsslutet för att få koll på papper.

2. Se över behovet av likvida medel

– Tänk igenom behovet av likvida medel de närmaste åren. Har man haft en intäkt under året kan man reglera den med en betalplan för att undvika beskattning av hela likviden år ett. Skatteverket kan annars göra bedömningen att hela intäkten ska beskattas det år kontraktet undertecknades.

3. Investera överskott – men gör inget förhastat

– Ett överskott på skogskontot kan användas till investeringar som exempelvis att köpa till mark eller bygga till vägar. Skogliga åtgärder är oftast direkt avdragsgilla, så som att röja, eller underhållsdika. Men att göra förhastade investeringar före årsskiftet för att kvitta bort överskott vill jag avråda ifrån.

4. Räkna fram reavinsten om man sålt skog

– Har man sålt skog bör man räkna fram reavinsten. Tänk på att skogsavdrag ska återföras i näringsverksamheten och räkna ut eventuell restskatt och ha koll på när den ska betalas och reservera pengarna.

5. Räkna fram skogsavdragsutrymmet om man köpt skog

– Börja med att räkna fram skogsavdragsutrymmet. Är det en rationalisering? Omfattas du av de mer fördelaktiga reglerna kring skogsavdragets årliga storlek? Hur ser N6:an ut med det nya köpet? Hur påverkas räntefördelningen?

LÄS MER: Förslag om ny referensnivå med lägre avverkning

LÄS MER: Experten: "Ta hjälp för att få koll på det finstilta"