Niklas Ringborg är Segmentsansvarig på Landshypotek Bank. Här ger han sina fem bästa tips på vad skogsägare bör ha koll på inför årsskiftet.
– Summera skattepliktiga intäkter och utgifter för att se om något är fördelaktigt att göra före nyår. Är du inte i kapp med bokföringen bör du sätta av lite tid vid årsslutet för att få koll på papper.
– Tänk igenom behovet av likvida medel de närmaste åren. Har man haft en intäkt under året kan man reglera den med en betalplan för att undvika beskattning av hela likviden år ett. Skatteverket kan annars göra bedömningen att hela intäkten ska beskattas det år kontraktet undertecknades.
– Ett överskott på skogskontot kan användas till investeringar som exempelvis att köpa till mark eller bygga till vägar. Skogliga åtgärder är oftast direkt avdragsgilla, så som att röja, eller underhållsdika. Men att göra förhastade investeringar före årsskiftet för att kvitta bort överskott vill jag avråda ifrån.
– Har man sålt skog bör man räkna fram reavinsten. Tänk på att skogsavdrag ska återföras i näringsverksamheten och räkna ut eventuell restskatt och ha koll på när den ska betalas och reservera pengarna.
– Börja med att räkna fram skogsavdragsutrymmet. Är det en rationalisering? Omfattas du av de mer fördelaktiga reglerna kring skogsavdragets årliga storlek? Hur ser N6:an ut med det nya köpet? Hur påverkas räntefördelningen?