Extrem torka på Öland och Gotland

Runt om i Sverige har det på de flesta håll varit goda vallskördar och ladorna är fulla. Men på Öland och Gotland har torkan varit extrem även i år. – Många upplever det näst intill tuffare i år än i fjol, säger Roger Gustafsson, ordförande för LRF:s kommungrupp i Mörbylånga.

Torkan har drabbat både Öland och Gotland hårt. På norra Öland är betena knastertorra.
Torkan har drabbat både Öland och Gotland hårt. På norra Öland är betena knastertorra. FOTO: TINDRA ENGLUND

På Öland började odlingssäsongen med redan låga grundvattennivåer och under sommaren har man fått väldigt lite nederbörd. 

– Det som räddade oss länge var att det inte varit så varmt. Men de sista två veckorna har det varit extremt varmt, vilket har tagit hårt både på återväxt, bete och majsskörd, säger Roger Gustafsson.

Uttorkade vallar

Tommy Pettersson driver en mjölkgård i Knäppinge på norra Öland och han beskriver sina vallar som knastertorra.

– Helt ärligt kan jag inte ens minnas när det regnade sist, säger Tommy Pettersson.

På Tommy Petterssons gård i Alböke är det snart dags för majsskörd. Men torkan har tagit majsen hårt.
På Tommy Petterssons gård i Alböke är det snart dags för majsskörd. Men torkan har tagit majsen hårt. FOTO: TINDRA ENGLUND

”Noll återväxt”

Enligt honom är det minst lika torrt som i fjol och dessutom har många brunnar sinat. Trots att spannmålsskörden blev helt okej innebär de uttorkade vallarna att bristen på foder kommer bli stor.

– Återväxten på vallen är noll. För min del blir det ingen tredje skörd i år och jag vet flera som inte kunnat ta någon andra skörd heller, säger Tommy Pettersson.

Uppmanar alla att skörda

Nu har LRF Sydost gått ut med en uppmaning till de i regionen som fått goda skördar att sköra allt de kan och sälja överskottet till de som behöver. Maskinringen Småland hjälper till för att etablera kontakter mellan säljare och köpare.

– Det har gett god respons och jag vet att det förmedlats runt 1500 balar på bara några dagar, säger Roger Gustafsson.

Tommy Pettersson.
Tommy Pettersson. FOTO: PRIVAT

Finns ingen back-up

Men även om det i år finns foder att köpa på närmare håll menar Tommy Pettersson att den fortsatta torkan inte bara tär på foderlagret utan även på kontot och psyket. 

– Ölänningen är van vid torka men vi är inte vana vid Saharas öken och efter förra året finns det ingen backup att ta av, säger, Tommy Pettersson.

Även Gotland har drabbats hårt

– Vi fick lite regn i förrgår men det är alldeles för sent och vi har fått väldigt lite under både juni och augusti, säger Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.

Enligt henne är vallen värst drabbad och många av de vallar som tog stryk förra året har ännu inte återhämtat sig. 

– Särskilt på södra Gotland är det flera mjölkgårdar och köttgårdar som har det riktigt bekymmersamt. Vi brukar ha torrt men inte så extremt som det är i år, säger Anna Törnfelt.

”Folk är oroliga”

Under onsdagskvällen har LRF Gotland bjudit in till ett möte för att diskutera situationen samt ge tips på vad man kan göra. 

– Folk är oroliga och detta kan ta knäcken på vem som helst. Dessutom är likviditeten redan ansträngd i många företag eftersom man tvingats köpa foder, säger Anna Törnfelt.

Torkan har drabbat både Öland och Gotland hårt. På norra Öland är betena knastertorra.
Torkan har drabbat både Öland och Gotland hårt. På norra Öland är betena knastertorra. FOTO: TINDRA ENGLUND

Tänka på sitt

Till skillnad mot Öland finns det däremot flera gårdar som lyckats få bra skördar på Gotland och Anna Törnfelt tror därmed att det kommer finnas foder att få tag på. 

– Samtidigt känner många att de främst måste tänka på sitt eget företag även om de vill hjälpa andra och man oroar sig för hur nästa vår och sommar kommer bli. Det gör att vissa säkert prioriterar att i stället lagra mer foder själva.

Läget i Västernorrland

Även i Västernorrland hr det varit torrt, men där är läget mindre akut eftersom de flesta fick en mycket bra första skörd. 

– Men inför den andra så saknades det regn så den blev inte så stor. Däremot går det inte att jämföra här med hur det är på Öland och Gotland. Här känner folk sig ändå trygga med att de har det foder de behöver även om de hade hoppats på att också kunna fylla reserverna, säger Gunilla Kjellson ordförande för LRF Västernorrland.