Facebook kraftfullt verktyg för samarbete i krisläget

Bristen på foder blev startskottet för Facebookgruppen Betesmark åt betesdjuren som på kort tid fått närmare 1 300 medlemmar och hjälpt djurägare att hitta betesmark.

Niklas Bengtsson startade Facebookgruppen Betesmark åt betesdjuren.
Niklas Bengtsson startade Facebookgruppen Betesmark åt betesdjuren. FOTO: PRIVAT

Niklas Bengtsson som driver Lundby Landskapsvård gick den 11:e juni ut på sin Facebooksida och uppmanade markägare att upplåta sina marker, något Land Lantbruk har rapporterat om.

"Kunde aldrig tro"

– Att det kunde ha en så här kraftig effekt kunde jag aldrig tro. Mitt första inlägg fick 13 000 delningar, 500 kommentarer och en räckvidd på 900 000, alltså 10 procent av Sveriges befolkning. Det var då jag startade gruppen Betesmark åt betesdjuren som nu ökar stadigt med 100-150 nya medlemmar per dag. Det är enormt roligt, alla som gör ett inlägg får någon typ av reaktion. Jag har sett andra ta liknande initiativ och hoppas att det kan leda till fler lokala Facebookgrupper över landet.

"Blir rörd"

Fårbonden Claudia Dillmann är en av de som fått hjälp med betesmark genom Betesmark åt betesdjuren, och hon har själv erbjudit kobönder att komma och ensilera korn och kratta hö.

– Jag blir väldigt rörd av uppslutningen. Nu är det allvar - det kommer att bli konkurser till följd av foderbrist och vi måste alla hjälpa till och jobba tillsammans. Jag har klarat mig nu och fått tillgång till mer betesmark för mina får, men det innebär att jag måste åka 6 mil, så tiden räcker inte till för att kunna ha den tillsyn jag vill. Det är belastande och ingen hållbar situation i längden. Torkan visar verkligen hur sköra vi blir när något går snett.

Ingår i LRF:s tips

Betesmark åt betesdjuren ingår nu som ett av LRF:s tips för samarbete i torkans spår.

– Det är ett nödår verkligen. Förhoppningsvis kan Facebookgruppen rädda några djur och visa hur viktig spridning och samverkan är. Det som framförallt märks nu är att markägarna verkligen bryr sig och vill hjälpa till, säger Niklas Bengtsson.

"Solidaritet som gäller"

LRF uppmanar till samarbete och situationen i norr är än så länge inte lika kritisk som i andra regioner. Lotta Folkesson ordförande för LRF Västerbotten säger att sociala medier är en viktig kanal för att nå ut.

– Det är riktigt illa på sina håll. När jag flög in över Skåne häromdagen såg det ut som Saharas öken. I fredags gick jag ut med en uppmaning på LRF Västerbottens Facebooksida för att få folk att ta tillvara och skörda varenda centimeter och inlägget nådde på kort tid 30 000 och delas fortfarande. Skördarna är lägre även här men får vi mer än vi behöver skulle det kunna transporteras till andra regioner. Det är viktigt att hålla frågan levande och få folk att slå. Nu är det solidaritet som gäller.

Läs mer: "Inlägget kom precis i rätt tid"

Konsumenter kan stötta bönderna när torkan slår hårt

Västerås bönder klipper grönytor för djurfoder