Fängelsestraff har inte stoppat aktivister

Långa fängelsestraff verkar inte ha avskräckt de mest militanta djurrättsaktivisterna. När den sista prövotiden löpte ut inleddes trakasserierna av minkuppfödaren i Falkenberg.

Sensommaren 2013 slog polisen till mot den grupp av militanta djurrättsaktivister som hade attackerat minkuppfödare i deras bostäder, bland annat genom att kasta en yxa genom fönstret och att ställa en anhörigs gravsten i trädgården.

Det brott som gav det högsta straffvärdet var en anlagd brand som ödelade garaget hos en minkuppfödare och de två längsta fängelsestraffen som hovrätten utdömde var på 2,5 år. Det totala skadeståndet uppgick till över 420 000 kronor. Totalt dömdes fem personer.

Dömd för mordbrand

Helgen 14–15 oktober i år samlades runt 20 personer för ett djurrättsläger. De firade också att prövotiden för en av de mest tongivande aktivisterna, Karl Häggroth, hade löpt ut några dagar tidigare. Karl Häggroth var en av dem som dömdes för mordbrand hos en minkuppfödare. Men i och med att prövotiden nu löpt ut kunde han inte längre, i händelse av en ny fängelsedom, få sin villkorliga frigivning förverkad.

Djurrättslägret hölls i Horred, söder om Borås, där Richard Klinsmeister, som också dömts till fängelse i 1 år och 9 månader för liknande brott, numera bor. 36-årige Klinsmeister är genom sin ålder och erfarenhet en centralgestalt bland aktivisterna.

Klinsmeister, som numera kallar sig Richii, står bakom gruppen Hunt Saboteurs Sweden, som arbetar under devisen ”hunt the hunters”. På dess Facebooksida hyllas nedsågade jakttorn och förföljande av jägare.

Hotfulla bilder på sociala medier

Även när det gäller trakasserierna vid minkgården utanför Falkenberg spelar Richii Klinsmeister en central roll. Han ordnar transporter, har flera gånger varit den som ropat i megafon, lett hembesöken hos minkuppfödaren och lagt ut hotfulla bilder på sociala medier. Klinsmeister är nu belagd med kontaktförbud gentemot uppfödaren.

VIDEO: ”De får inte driva igenom att jag ska lägga ned”

Bakom Facebookgruppen "Stäng minkfarmen i Falkenberg" står en kvinna som tillsammans med Klinsmeister även driver Marks Djurfront.

Ytterligare en Facebookgrupp med koppling till minkgården är ”En månad för minkarna”. Där har aktivisterna annonserat efter en bostad i närheten av Falkenberg. Gemensamt för grupperna är att de samlar in pengar genom olika swish-konton. Förgrundsfigurerna lånar ut sina mobilnummer.

Utsåg måltavla

Innan trakasserierna startade i Falkenberg skedde mindre sabotage på två andra minkgårdar. Det kan vara tecken på att gruppen rekognoscerade på olika håll i landet innan den utsåg sin måltavla.

– Innan det här startade hade vi inte ett enda anmält brott på minkgårdarna sedan gruppens medlemmar frihetsberövades 2013. Jag drar slutsatsen att det är en mycket liten krets av personer som är beredda att gå så här långt, säger Johan Dalén, VD för branschorganisationen Svensk Mink.

Yrkesaktivister

Johan Dalén liknar kärngruppen vid yrkesaktivister. De har inga vanliga arbeten utan kan ägna dagarna åt att av olika anledningar flacka runt i landet.

– Det är en ganska liten grupp som rör sig över stora områden och riktar in sig mot alla sektorer av djurhållning samt jägare. De hinner uppskattningsvis med 8–10 tilltag i veckan, säger Johan Dalén.

En annan veteran i svensk djurrättsrörelse är Martin Smedjeback som driver gruppen Tomma burar. Han avtjänar just nu ett kortare fängelsestraff för att ha förstört en laxodling. Ägaren till odlingen beräknade kostnaden för de uppkomna skadorna till 225 000 kronor, men vågade inte driva skadeståndskrav av risk för repressalier. Det var Smedjebacks femte fängelsestraff för olika djurrättsrelaterade brott.

Finns koppling

Aktivisterna i Tomma burar agerar på ett något annorlunda sätt. De anger till exempel sig själva efter sina ”fritagningar”. Trots de olika tillvägagångssätten finns det kopplingar mellan Martin Smedjeback och Richii Klinsmeister. De deltar ofta i samma demonstrationer, träffas ibland privat och var tillsammans med Karl Häggroth talare på den internationella djurrättskonferensen i Luxemburg 2016.

– Uppskattningsvis är det inte mer än 20–30 personer som är beredda att ge sig ut och bedriva till exempel skadegörelse. Lägger man till dem som sysslar med hotelser via sociala medier rör det sig kanske om det dubbla, säger Marcus Holmgren, LRF-medlem som ägnar mycket tid åt att bevaka de militanta aktivisterna på nätet.