Fårös sista mjölkgård lägger ner

Under ett antal år var de den enda mjölkgården kvar på Fårö. Men nu har familjen Kjellström beslutat att lägga ner.

Sista mjölkgården på Fårö lägger ner.
Sista mjölkgården på Fårö lägger ner. FOTO: MOSTPHOTOS

Foderbristen i år blev spiken i kistan för Malin och Ronny Kellström vid Broa på Fårö. Efter sommarens torka är de nu tvungna att lägga ner sin mjölkproduktion, rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland.

Gäss ett gissel

– Det är foderbristen som gör att vi måste sälja nu, men i femton-tjugo år har de vitkindade gässen ätit upp foder. Jag räknade på att under femton år har de ätit upp balar som skulle ha räckt i tre år till alla djuren på gården, säger Ronny Kellström.

Problemen med gässen har blivit större för varje år, och de har ätit upp gräset på en femtedel av de 50 hektar mark gården har.

LÄS MER: Mjölkbönderna behöver fler år med bra betalt

Tänkte investera

Att gården nu läggs ner var inte alls aktuellt för ett år sedan. Då funderade familjen i ställer på att investera i ladugården.

– Då var mjölkpriset på väg upp, det såg riktigt bra ut och korna mjölkade jättebra. Men vi har en 20 år gammal ladugård med uppbundet system och det fungerade inte riktigt bra när korna mjölkade upp emot 11 000 kilo ECM, så vi ville bygga om till lösdrift. Sedan rasade mjölkpriset vid jul och då kom man av sig, säger han.

LÄS MER: "Krispaketet kommer inte att rädda någon från konkurs"