Färre och större företag gör Sverige mer sårbart

Utbrottet av fågelinfluensa hos en stor äggproducent visar hur sårbar den svenska livsmedelsproduktionen är om allt koncentreras till några få, stora enheter, skriver Lena Johansson.

Landsbygdsministern lovar svenska ägg till påsk, men förhoppningsvis ser hon längre än så, skriver Lena Johansson.
Landsbygdsministern lovar svenska ägg till påsk, men förhoppningsvis ser hon längre än så, skriver Lena Johansson. FOTO: ISTOCK

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Sällan har uttrycket "att inte lägga alla ägg i samma korg" känts mer passande än när det gäller situationen på den svenska äggbranschen just nu. Landets största äggproducent, som svarar för 16 procent av den inhemska marknaden, har drabbats av fågelinfluensa och på kort tid tvingats slakta två miljoner värp- och unghöns. Det blir ett ordentligt hack i tillgången på ägg, ett av de få livsmedel som Sverige annars är i stort sett självförsörjande på.

Efter ett möte med näringen utlovar landsbygdsministern nöjt att det inte ska bli någon äggbrist i påsk. Svenska äggproducenter ska prioritera hemmamarknaden i stället för exporten. Dock hoppas man att ministern lyfter blicken och ser längre än till påsken. Vad betyder det på längre sikt om man fortsätter att driva en politik som gör att koncentrationen på livsmedelsmarknaden ökar och att maten produceras på några få stora enheter? Eller köps upp av ett fåtal dominerande detaljhandelskedjor?

Även om situationen ännu inte är densamma i andra delar av det gröna näringslivet, finns det tendenser ditåt. Vad händer till exempel på mjölkmarknaden i framtiden när antalet mjölkbönder ständigt blir färre. Även inom till exempel fågel- och grönsaksbranschen finns få, stora företag koncentrerade i en liten del av landet.

Ingen skugga ska falla över de enskilda företagarna. De gör bara vad som krävs av dem - bygger upp och driver företag som de kan försörja sig på. Men för dem som ansvarar för livsmedelsberedskapen i Sverige borde den ökande koncentrationen vara ett bekymmer. Den gör oss väldigt sårbara - inte bara när sjukdomar sprider sig över landet.

Svenska äggs salmonellafrihet ger unika fördelar. Sverige är ett av få, kanske det enda land där man riskfritt kan låta barnen slicka i sig sockerkakssmeten eller garnera sin Biff Rydberg med en rå äggula. Därför är det glädjande att svenska äggproducenter ännu kan försörja hela den inhemska marknaden. Men ska konsumenterna kunna erbjudas liknande mervärden även i framtiden måste det finnas förutsättningar för att lönsamt driva livsmedelsproduktion även i mindre företag utspritt över hela Sverige.