Fårstölderna ökar enligt avelsförbund

Allt fler får och lamm försvinner spårlöst från gårdar runt om i landet - men statistik saknas om hur vanligt det är. – Man måste lyfta upp att det här pågår och att det är fel, säger Gudrun Haglund-Eriksson, ordförande i Svenska Fåravelsförbundet.

FOTO: MIKAEL LJUNGSTRÖM

– Magkänslan är att stölderna har ökat. Dels har djurägare kontaktat mig, men det har även framkommit på möten att de drabbats av stölder, både på bete och i stallarna. Men om det är organiserat eller ej är svårt att säga, säger Gudrun Haglund-Eriksson.

Måste tas på bar gärning

Ett av få tillfällen där tjuvarna upptäcktes var i Örebro i maj förra året, där boende i närheten såg några personer som tog en lammunge från en hage. Polisen tillkallades och fann den bundna och levande lammungen i bagageluckan. De straffades i tingsrätten för brottet, men annars är det i princip omöjligt att hitta tjuvarna - de måste tas på bar gärning.

– Polisen har ju inget att gå på, så ärendena läggs ner. Och det är jättesvårt att bevisa. Även om du ser någon vid en hage så får man ju gå där på grund av allemansrätten. Det måste bevisas att någon har fångat fåret, och som är på väg bort från hagen, säger Gudrun Haglund-Eriksson.

Vad kan man göra för att uppmärksamma problemet?

– Polisen måste få en brottskod så vi kan få upp i ljuset hur vanligt det här är.

I dag kallas det för allmän stöld; som att stjäla vilken sak som helst, och då syns det inte i statistiken, menar Gudrun Haglund-Eriksson.

– ”Intrång” kunde polisen tänka sig också, men det är ju heller inte samma sak. Det blir felspeglat. Samtidigt har de poliser jag varit kontakt med tagit det på allvar och håller med om att det är ett problem.

Hur ska man kunna skydda sig mot stölderna?

– Det är nästintill omöjligt skulle jag vilja påstå. Det är så stora ytor.

Kan man inte ha kameraövervakning?

– Jo, men hur många kameror måste man ha då? Vi har 70 hektar betesmark, och det är inte en rak fläck på de betena. Det är ju inte hållbart.

– Det bästa är att hålla koll och prata med grannar. Ser man folk röra sig där de inte ska vara ska man höra av sig till polisen. Och blir det en stöld så ska man ändå polisanmäla, även om de lägger ner det dagen därpå. Då kan vi visa hur mycket det verkligen är.

”Kreaturen registreras som ett föremål”

Hos polisen är man medveten om att bristen på brottskod gör det omöjligt att ta fram statistik över djurstölderna.

– Denna typ av stöldbrott utreds där brottet begås. Det finns inte någon särskild brottskod för stöld av kreatur, utan kreaturen registreras som ett föremål. Det är därför inte möjligt att ta fram sådan statistik, skriver Stefan Marcopoulos, pressekreterare
 på Polisens kommunikationsavdelning.

Ingen brottskod på gång

Hos Brottsförebyggande rådet (Brå), som tar fram brottskoderna, är det inte aktuellt med en sådan kod. Åtminstone inte i år, eftersom den senaste revideringen skedde den 1 juli.

– En gång per år lägger man till eller tar bort brottskoder i samarbete med övriga myndigheter inom rättsväsendet för att motsvara deras behov och säkerställa hög kvalitet på kriminalstatistiken, uppger Monica Landergård, pressansvarig på Brå.

LÄS MER: Nya fårstölder får ägaren att tappa sugen

LÄS MER: Lammtjuvar i farten - Maria fick 13 får stulna