Felaktigt regnande

Ena året kommer det inget regn. Nästa år kommer det regn. Men Per Emgardsson är ändå inte nöjd. Varför förklarar han i veckans teknikkrönika.

Per Emgardsson, teknikreporter
Per Emgardsson, teknikreporter FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Nu har jag ställt ut regnmätaren, det brukar stoppa regnandet. Hittills har östra Mellansverige fått tillräckligt med regn för vårsådden. Men vore jag nöjd med det, vore jag inte av bondesläkt.

En av hyresgästerna gillar maskiner. Han såg minst sagt glad ut när jag erbjöd vältning, och såg rent av lycklig ut när jobbet skulle göras med gröna traktorn, inte BM600. Jag var också lycklig. Jag slapp välta.

Men i maggropen malde oron, jag hejdade traktorn och pekade ut lättleran närmast gården. Välta inte där. Det var tur, för trots decenniers plöjningsfri odling slammade lättleran ihop. Ställvis handlar det tragiskt nog mer om allmän förhårdnad än skorpa. Där kan inte ens skorpharvning befria vårsådden.

Så Borgebys Fältdagars Vattenlabb med diskussioner om hur jordbearbetningssystemet samverkar med vattenhushållning och aggregatstabilitet i matjorden låter väldigt spännande. Kanske finns det idag ännu bättre sätt än plöjningsfri odling för bättra på aggregatstabiliteten i såbädden.

Så långt ser årets vårkorn nästan lika eländigt ut som fjolårets. Och jag är alltså inte nöjd. För i år kom regnen, men naturligtvis kom de fel, de kom för tidigt, för hårt och för mycket.

Bäst att ta in regnmätaren igen, för aldrig får man vara nöjd.