Fjällko måste avlivas efter vargattack

En vargattack mot en fjällko, som är en utrotningshotad ras, har lett till kon fick så svåra skador att den måste avlivas.

Arkivbild. Svensk Fjällko.
Arkivbild. Svensk Fjällko. FOTO: IBL

Antalet fjällkor, som är en utrotningshotad ras, minskade med ett exemplar efter en vargattack nyligen. Attacken skedde nyligen vid Vimyrenreviret i Värmland, skriver Svensk Jakt.

Tio djur på skogsbete

Fäbodbrukaren Olle Bernt hade sin flock på tio djur ute på ett fäbodbete vid Loffstrandsätern, nordväst om Ekshärad. När han såg till djuren var alla oskadda under torsdagen. Men på fredagen återvände en av korna hem med inre skador i bland annat juver och bakre benmuskler.

– Veterinären skrev ut en penicillinkur men kon blev sämre och i dag avlivades hon. Jag har besiktat henne och hon hade svåra bitskador i muskulaturen – det hade inte hjälpt med penicillin, säger länsstyrelsens naturbevakare, Per Larsson, till Jaktjournalen.

En sannolikt vargattack

Han flådde bort skinnet och kunde då se bettskadornas omfattning och bedömde då att kon hade blivit utsatt för en vargattack. Eftersom fjällkon är utrotningshotad så ger Jordbruksverket ersättning för dem som håller sådana djur. För fjällkor på bete finns inte många skyddsåtgärder att sätta in. Så Olle Bernt har tvingats köra hem sina kor och kalvar och något mer skogsbete blir det sannolikt inte.

– Nu är det slut med det. Jag kan inte köra mina djur tillbaka till Loffstrandssätern och ge dem till vargarna, säger Olle Bernt, till Svensk Jakt.

LÄS OCKSÅ: Populärt småländskt mejeri kan tvingas lägga ned