Till julen i år finns 320 ton skinka från Kravgrisar till försäljning.
Nästa hela den volymen säljs som ekologisk, med undantag för drygt 8 ton som dessutom är nitritfri och därmed Kravmärkt.
Ökat med 25 procent
Mätt som utvecklingen under rullande tolv månader hade försäljningen av ekologiska charkprodukter till och med vecka 36 i år ökat med 25 procent.
Med utgångspunkt från det kan man, enligt Johan Cejie, anta att även försäljningen av ekologisk julskinka kunde ha varit cirka 25 procent högre, det vill säga totalt runt 400 ton. Annorlunda uttryckt motsvarar bristen 80 ton.
Rekordtidigt
Dirk van der Krogt, kategoriansvarig för ekologiskt kött vid Svenskt Butikskött, konstaterar att julskinkan i år sålde slut till grossister och butiker redan före sommaren, vilket är rekordtidigt.
– Kompletterande beställningar därefter har vi inte kunnat tillgodose, säger han.
Både Johan Cejie och Dirk van der Krogt bedömer att tillgången framöver ändå kommer att närma sig den ökande efterfrågan.
Fler nästa år
Flera gårdar står enligt dem i begrepp att inom kort gå över till ekologisk grisproduktion. Johan Cejie räknar med att det under nästa år kommer att slaktas 30 procent fler grisar från Krav-certifierade uppfödare än i år.
Dirk van der Krogt framhåller att läget för att ställa om till eko-produktion just nu är mycket gynnsamt med höga priser till bönderna och erbjudanden om långa avtal med slakterierna.