Fler investeringar och neddragningar att vänta på Arla

Arlas globala sparprogram, döpt till Calcium, har på allvar rullat igång även i Sverige. Ett mejeri läggs snart ner samtidigt som företaget satsar på andra håll. Sverigechefen Patrik Hansson talar om ”mer aktiviteter kommande år”.

Nedläggningen av mejeriet i Boxholm väckte protester.
Nedläggningen av mejeriet i Boxholm väckte protester. FOTO: MOSTPHOTOS

Aktiviteter kan läsas som både investeringar och neddragningar eller till och med nedläggningar när Arla nu ska spara fyra miljarder kronor på några år. Målet är att sparprogrammet om två år ska ha stärkt mjölkpriset med 25 öre.

Nedläggning Boxholm

Under det senaste halvåret har det också märkts en hög aktivitet i Arla Sverige:

• I mitten av oktober kom beslutat lägga ner i mejeriet i Boxholm, ett av företagets minsta anläggningar.

– Det sparar 14 miljoner kronor och vi har en rik kapacitet i Östersund som tar över, kommenterar Patrik Hansson.

Neddragningar på Gefleortens ska spara pengar.
Neddragningar på Gefleortens ska spara pengar. FOTO: ANN LINDÉN

Neddragningar på Gefleortens mejeri

• Veckan före meddelades att delar av produktionen lades ner på Gefleortens mejeri efter att företaget märkt en vikande försäljning och sämre lönsamhet. Förändringarna ska spara 20 miljoner kronor.

Hur ser du på Gefleortens framtid? Överlever företaget på lång sikt?

– Jag kan inte spekulera i det. Vi hoppas att vi kunnat effektivisera produktionen genom att vi lägger ner produktion av små serier och fokuserar på det man är bra på i Gävle, säger Patrik Hansson.

Ökat fokus på vanlig mjölk

Det betyder ökat fokus på vanlig mjölk, en produktion som drabbas av vikande efterfrågan hos konsumenterna.

– Det är något som oroar på alla mejerier som producerar mjölk, det är inte kopplat direkt till Gefleortens mejeri, säger Patrik Hansson.

Mejeriet i Götene är ett av de mejerier Arla investerat i.
Mejeriet i Götene är ett av de mejerier Arla investerat i. FOTO: FRIDA JONSON

• Samtidigt har Arla investerat i Götene, byggt ut lagerkapaciteten hos Falbygdens ost, satsat i Östersund och öppnat ett nytt mognadslager i Kvibille.

Förändringar att vänta

Patrik Hansson säger att man kan förvänta sig fortsatta förändringar kommande år.

– Det finns inga stora klippblock att flytta - det handlar istället om många små stenar. I produktionen och i lagerverksamheten kan det handla om att automatisera mera, det kan handla om att ha inne färre konsulter. Automatiserar vi betyder det förstås på lång sikt att vi får färre anställda. Det handlar om att lyfta på varje sten för att spara pengar. Både globalt och lokalt tittar vi överallt där vi kan spara pengar.

Satsningar och neddragningar

Hur mycket har besparingarna gett hittills?

– Kan inte svara exakt på det, men vi brukar svara att vi ligger före planen, säger Patrik Hansson.

Arlas Sverigechef Patrik Hansson.
Arlas Sverigechef Patrik Hansson. FOTO: ARLA

Mycket av satsningarna, men också nedläggningen i Boxholm, gäller ostproduktion. När beslutet att lägga ner Boxholms mejeri kommunicerades i oktober skrev Arla: ”Den svenska konsumentmarknaden för hårdost är satt under mycket stark konkurrens. Över 60 procent av den ost som konsumeras i Sverige är importerad och marknaden domineras av lågprisostar.”

Ostmassa från Danmark

Samtidigt är Arla en mycket stor importör av framför allt dansk ost. Av totalt 126 163 ton ost och ostmassa som importerades förra året kom 48 238 ton från Danmark, merparten 33 700 ton importeras av Arla, vilket är mer än den samlade ostimporten från Nederländerna. I pengar räknat importerades dansk ost för 2,2 miljarder kronor förra året.

Prispress på ost

Hur mycket är det Arla som pressar priset på svensk ost?

– Om man kan köpa ost på auktion i Frankfurt för 30 kronor kilot så är det klart att då pressar det priset. Men det är inte Arla som pressar priset, vi bara spelar med i det spelet som är på marknaden. När det gäller produkter som är lätta att flytta så kan man välja att följa med i priset eller inte, men då säljer vi mindre, säger Patrik Hansson.

Enligt Arla ska de investeringar som görs i Sverige bland annat stärka den svenska ostens konkurrensförmåga.

Fakta: Arlas sparprogram

Arlas globala sparprogram startade i slutet av förra året och omfattar hela koncernen. Programmet som kallas Calcium ska vara genomförda i slutet av år 2020. Det ska då ha stärkt lönsamheten med fyra miljarder kronor och avräkningspriset med 25 öre jämfört med om åtgärderna inte gjorts.

Många protesterade mot nedläggningen i Boxholm.
Många protesterade mot nedläggningen i Boxholm. FOTO: IBL

Facebookgrupp mot nedläggningen

Nedläggningen i Boxholm berör 23 anställda men den sätter djupare spår än så. Boxholmsosten har - för att använda en sliten klyscha - satt Boxholm på kartan och en Facebookgrupp som protesterar mot nedläggningen samlade snabbt över 12 000 medlemmar. Det är mer än dubbelt så många som det finns invånare i kommunen. Men att osttillverkningen ska gå att rädda kvar är det ingen som tror.

Uppsagda får förtur

– Förra hösten var det tal om att satsa på svensk hårdost men vi märkte att vi inte fick igenom våra förslag till förbättringar, säger Jonas Petterquist, ordförande för Livsmedelsarbetarförbudet på Arla i Boxholm.

– Förhoppningen att Arla ska ändra sig är liten. Vi har gamla Arla-medarbetare här som har varit med om flera nedläggningar tidigare.

Vad händer nu?

– Vi får förtur till andra jobb som blir lediga i till exempel Linköping. Sedan stängs den här anläggningen senast 31 december nästa år.