Folkesson: ”Grattis till er som vågade chansa”

Det milda vädret blev en skänk från ovan för de som satsade på sensått vete. Land Lantbruks krönikör, spannmålsexperten Björn Folkesson gratulerar alla dem som hade is i magen och väntade.

Björn Folkesson, spannmålsexpert och krönikör i Land Lantbruk.
Björn Folkesson, spannmålsexpert och krönikör i Land Lantbruk. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Mjölk. Nu föll Fonterra tillbaka vilket skedde igår. Arla höjde ju priset för inte länge sedan och med Arlas långa eftersläpning så tror jag de svenska mjölkbönderna kan ta auktionsresultatet ganska lugnt. Uppgångarna som varit förut har varit solida så det finns ganska stort utrymme för ett visst prisfall för i synnerhet skummjölkspulver. Mjölkpris minus foderkostnad är fortfarande ganska gynnsam så vi får snarare se prisfallet som en plump i protokollet.

Gödning. Fastän högt vetepris så är den tyska gödningsmarknaden oväntat stabil. Senaste förändringen var en viss uppgång men den var inte stor. För er som inte har gödningen köpt, så tycks det alltså inte vara någon större fara på taket även om ytterligare uppgångar kan komma. Det här gör att vete minus kväve är bättre än på länge och det ska vi vara glada för! Mjölkgården har också en ganska god balans mellan kväve och mjölk. Kväve ju är motorn i proteinskörden som ska komma till nästa år.

Gris. Redan utbrottet av svinpest i Tyskland har sänkt fläskpriset där och nu när pandemin tar nya tag så finns det ännu inget tecken på att någon uppgång skulle vara nära förstående. Vi kan hoppas att det svenska fläskpriset står emot men säker kan man inte vara.

Valuta. Euron har fallit mot dollarn och nu blir vårt vete allt mer intressant när de stora köparländerna kommer med nya beställningar. Med tanke på Frankrikes svaga skörd så är exporten i och för sig liten med stöds utan vidare av en fallande euro. Det här är främst orsakat av att många länder nu genomför lock down igen.

Politik. I skrivande stund så har Trump utropat sig till vinnare innan rösträkningen är avslutad. Dramatiken är på kokpunkten och mängder av frågor kommer att ställas. Man har undrat länge om Trump kommer att göra något okonventionellt och nu har han det. Steg två blir förstås: kommer det amerikanska folket att godkänna detta? Ingen vet men fransk och amerikansk historia har många exempel på att dessa båda folk går utanför ramarna och det är då stora förändringar sker.

Till sist, vilket väder vi har och så lyckat det är för sensått vete! Grattis till er som vågade chansa – djärva beslut som lyckas är det bästa som finns!

LÄS MER: Folkesson: ”Arla följer Fonterras prisriktning”

LÄS MER: ”Man bara häpnar över veteuppgången”