Folkesson: ”Ideologi står mot lagen om tillgång och efterfrågan”

Spannmålsexperten Björn Folkesson skriver i veckans krönika att priserna för ekologiska varor nu faller och är samtidigt kritisk till regeringens önskan om att öka ekoarealen.

Björn Folkesson, spannmålsexpert och krönikör för Land Lantbruk.
Björn Folkesson, spannmålsexpert och krönikör för Land Lantbruk. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Soja: Nu drar det iväg! Nytt högsta nådde sojan i slutet av förra helgen och nu står den väldigt nära 12 dollar jämnt.

Det är nu områden i Brasilien har påtaglig torka och eftersom tröskningen inte har börjat så är oron stor över hur skörden ska bli. En riktig kanonskörd tror ingen på vilket annars hade behövts.

Vi är i glappet mellan känd fakta i USA och bedömningar i Brasilien. Ovanpå det ligger insikten om att Kina kommer att slå nytt konsumtionsrekord. Med sådana fundamenta är det inte överraskande att kapitalflödet ser ut som det gör.

De som var djärva nog och köpte tidigt har stora vinster i sina fickor och man kan undra när dessa placerare ska ta hem sina vinster.

De jättestora vaccinationsprogrammen som står för dörren ingjuter också mer hopp än fruktan. Summa summarum: Optimismen är här och då kan inget stoppa riskaptiten.

Olja: Det spekuleras nu i hur oljeåret 2021 ska utvecklas. Två faktorer återkommer som tänkbart påverkanskraftiga. Den ena är vaccineffekten och den andra är om OPEC+ (som det nu heter) kommer att lyckas med en åtstramning av tillgången.

Ett prislyft uppemot 50 dollar per fat för Brentoljan ligger i korten och för oss bönder gör det här att vi ska vara uppmärksamma på tecken som driver i prognosmakarnas riktning. Stigande olja är ju delvis ett friskhetstecken på god efterfrågan i största allmänhet och det blir i så fall gynnsamt för jordbrukssektorn också. Var beredda och köp diesel när ni tycker att uppgången är om hörnet.

Marknad för ekologiskt: Det hör ju nästan inte hit då den ekologiska produktionen jämfört med den konventionella är så liten att den inte gör avtryck på de börshandlade grödorna. Likväl ska det väl för ordningens skull noteras att priserna för ekologiska varor nu faller, i varje fall priset till bonden.

Det här kommer då medföra en uppgång för konventionell produktion då väl ekoarealen övergår i vanlig odling. Lantmännen och övriga köpare får väl mer spannmål att ta hand om och framför allt för djurfodret så är den här utvecklingen välkommen.

Varje kärna spannmål och raps som odlas med högre skörd per hektar, frigör mark till det som behövs bättre än ekologiskt odlad vara. Samtidigt vill regeringen öka ekoarealen och därmed sänka priserna ännu mer. Ideologi står mot lagen om tillgång och efterfrågan – nu som flera gånger förr!

Korn: Kina har redan börjat köpa korn på ny skörd! Därtill har Texas ett väldigt dåligt vete, svaga uppkomster beroende på torka. Vi går emot ett mycket spännande marknadsår 2021. Ta vara på det och ha lite roligt medan ni väntar!

LÄS MER: Lagrat vete vinner

LÄS MER: ”Arla följer Fonterras prisriktning”