Folkesson: Nära botten för vetepriset

Det är så gott som färdigtröskat på norra halvklotet och har vi inte nått botten för vetepriset nu så är det nära, skriver råvaruexperten Björn Folkesson.

Björn Folkesson, lantbrukare, råvaruexpert.
Björn Folkesson, lantbrukare, råvaruexpert. FOTO: ANN LINDÉN

Mjölk. Det fortsätter att ”hända ingenting” och det är inte bara Arla som är passivt på marknaden, utan även Friesland Campina håller mjölkpriset på en fast nivå. Nu måste man säga att mjölken ändå är vinnare då de foderkontrakt som kommer att skrivas närmaste tiden kommer att vara mycket billigare än vid samma tid i fjol.

Däremot är det inte alldeles givet det är överskott på grovfoder. Våra torra landskap lider nu av brist på tredjeskördsfoder, om man nu inte har bevattning. Det är även en hel del torkskadad majs som kommer att leverera mindre än önskat. Det betyder att en del gårdar kommer att behöva handla mer fiberfoder än man nog hade önskat. Men som sagt, det fiberfodret kommer att vara billigare än i fjol.

Gris. Det blir en storslakt av danska grisar närmaste tiden och på den tyska helfallsmarknaden har vi nu ett rekord i fläskpris. Mig veterligen så har de svenska priserna ännu inte påverkats av den kinesiska svinpesten. Det kan nu sägas vara kostnaden för att banta svensk produktion så att hemmamarknaden blir fullständigt styrande. Man kan undra om Tyskland nu kommer att bygga för nya grisplatser och i så fall lär foderbehovet växa där.

Gödning. Här stämmer inte gamla sanningar. Nu har tyska priset på N 27 minskat, om än lite, men just vid den tidpunkt då gödning som oftast stiger. Man kan undra om det här är en anpassning till riktigt låga vetepriser eller om det är så att urean har sjunkit. Det visar i alla fall att marknaden fungerar eftersom en fungerande marknad är oförutsägbar.

Vete. Är vi i botten nu? För egen del tror jag att vi åtminstone är nära botten när det nu är så gott som färdigtröskat på norra halvklotet och det visst lär regna passligt i Australien också. Den uppåtgående rörelsen lär nog komma från teknisk handel då storplacerare måste landa sina pengar någonstans och då ligger olika råvaror nära till hands.

Vi har också förväntningar på att den amerikanska majsskörden kommer att bli svagare än befarat och det kan bli en köpsignal som drar igång ett rally. Vi får se. För egen del har jag tecknat depåavtal med Lantmännen för jag vill inte missa en eventuell prisuppgång. Den som inte lagrar bör överväga att köpa vete som värdepapper även om det är spekulativt – men det är ju inlagring också.

Raps. Här är det mycket bättre med svaga fundamenta och en god oljemarknad. Just nu kan vi säga att vete är en dålig avsalugröda men en bra förfrukt till den dyra rapsen. Hur rapssådden har gått i Sverige vet jag inte men Kalmarkusten plus Öland och Gotland har att kämpa med äventyrlig uppkomst på grund av torka.

Just när man öppnar de dyra utsädespåsarna blir man påmind om att riskerna på börsen inte är värre än på åkrarna. Tänk på det när ni nu har riskhanteringsarbetet kvar, alltmedan tröskorna är inställda för vinterförvaring.