Försäkring kan rädda markägare från dyr saneringsnota

När ingen ansvarig kan hittas så kan det bli markägaren som tvingas betala för sanering. Det bekräftar försäkringsbolaget Dina försäkringar. Och då gäller det att vara försäkrad.

När 60 liter diesel läckte ut på en väg i Ronneby var det byborna som fick stå för saneringskostnaden.
När 60 liter diesel läckte ut på en väg i Ronneby var det byborna som fick stå för saneringskostnaden. FOTO: HANS-PETER BLOOM/BLEKINGEBILDREPORTAGE.SE

Magnus Larsson är produktansvarig för Motor på Dina Försäkringar. Han säger att marksaneringskrav faktiskt går att försäkra sig emot – som entreprenör.

– Om en bils eller traktors förare till exempel kör på en sten och orsakar ett utsläpp av farliga ämnen, då träder förarens fordonsförsäkring i kraft. Och om utsläppet inte sker under trafik med fordonet, då räcker ofta ansvarsdelen i en hemförsäkring, säger han.

Specialförsäkring för entreprenörer

Särskilt viktigt är det här för entreprenörer som ofta har med sig stora mängder bränsle med sig ut på en arbetsplats.

– Därför säljer vi en specialförsäkring för just dem.

Lagen kräver sanering

Men om en okänd person, som en tjuv, orsakar utsläppet, ja, då finns ingen att rikta försäkringskrav emot – samtidigt som lagen kräver sanering.

– Då är det tyvärr troligt att markägaren får ta kostnaden, säger Magnus Larsson.

Tänker inte på försäkring

Och då gäller det att ha försäkring mot just sådana här fall. Vilket många inte tänker på, men det finns.

– Vår lantbruksförsäkring och entreprenadförsäkring innehåller ofta ansvarsförsäkring för miljöskador, säger Renée Skogersson, kommunikationschef på Länsförsäkringar.