Första skogsfrågorna handlar om EU-politik
I december ska Sverige presentera sitt program för ordförandeskapet. Det är då rimligt att skogen finns med, skriver Pär Fornling.
I december ska Sverige presentera sitt program för ordförandeskapet. Det är då rimligt att skogen finns med, skriver Pär Fornling.
Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.
När den nya regeringen hittat formen finns många skogliga frågor på lut. För att få ordning på lappverket är det lika bra att tillsätta en parlamentarisk utredning om en ny skogspolitik. Men innan dess har en annan fråga förtur. Till årsskiftet blir Sverige ordförande i EU och det är en chans att något rätta till ett historiskt självmål.
På goda grunder framhåller skogsnäringen att skog och trävaror är nyckeln till att lösa en mängd av våra utmaningar. Allt som kan göras av olja kan göras av trä.
Hur man kunde tro att denna universallösning kunde, och borde, hållas helt utanför EU är obegriplig.
I backspegeln kan vi se att beröringsskräcken med EU var ett strategiskt misstag. Och nu betalar vi priset. Unionen är djupt involverade i skogen och det går inte att överblicka konsekvenserna av alla förslag.
Tillsammans med Finland borde vi tagit ledartröjan och format EUs skogspolitik. Nu är skadan skedd, då återstår att göra det bästa av läget. Ordförandeskapet i EU är ett utmärkt tillfälle.
Flera frågor kan avgöras under vår ordförandetid. Ett av förslagen handlar om krav på ökad inbindning av kol, vilket i praktiken kan lägga ett tak på skogsavverkningar. En förordning om ”avskogningsfria produkter” kan begränsa trakthyggesbruket.
De bägge förslagen har hyfsats till under resans gång, men man vet aldrig var det landar i de avgörande överläggningarna mellan kommission, parlament och rådet i så kallade ”trialogmöten”.
Hur underligt den än låter hotar dessutom förbud mot ”primär bioenergi”, exempelvis rötved och grenar. Av någon outgrundlig anledning menar man att de bör lämnas för att ruttna, och därmed frigöra kolet, i stället för att ta vara på energin.
Det här kan avgöras under vårt halvår. Det är inte bara är en fördel eftersom en ordförande förväntas vara neutral och är bakbunden att driva frågorna, men rimligen kan man hindra att det går alldeles galet.
Dessutom är en mängd andra förslag på gång där Sverige under ordförandetiden kan försöka få förslagen på rätt spår. Och inte minst är det en chans att visa upp oss som skogsnation. Det kommer att hållas 150 EU-möten med Sverige som ordförande och det görs massor av studiebesök.
I december ska Sverige presentera sitt program för ordförandeskapet. Det är då rimligt att skogen finns med. Om regeringen under ordförandeskapet lyckas sprida insikten om att uthålligt brukad skog är bra för klimatet har mycket vunnits.
Det är en angelägen uppgift för regeringen och ansvariga ministrar, vilka det än blir.