Förtvivlan på Molstaberg – men också tacksamhet för all hjälp

Efter lördagsmorgonens vargattack på Molstaberg har hittills 24 får dött och 25 är skadade och står under observation. Land Lantbruk rapporterar från den drabbade gården.

Under plast ligger de döda fåren från onsdagens vargattack. Foto: Marita Johansson.
Under plast ligger de döda fåren från onsdagens vargattack. Foto: Marita Johansson. FOTO: MARITA JOHANSSON

Efter onsdagens angrepp dog 41 får och 11 står fortfarande under observation av veterinär, berättar Carl Aschan, talesperson för familjen.

Döda får utspridda

Solen skiner och gräset lyser grönt i det böljande landskapet där Molstabergs gård tronar på en kulle. Nedanför ligger beteshagarna och i en av dem står flera får och trycker i skuggan. Det skulle bli ett mycket vackert vykort - om det inte vore för de döda fåren som ligger utspridda efter natten vargattack.

Elisabeth Aschan körde ut mat till de som ställde upp och hjälpte till med stängsling. Hon var överväldigad av det stöd hon får av sina bondekolleger. Foto: Marianne Lindberg.
Elisabeth Aschan körde ut mat till de som ställde upp och hjälpte till med stängsling. Hon var överväldigad av det stöd hon får av sina bondekolleger. Foto: Marianne Lindberg.

Ägarna Johan Lundgren och Elisabeth Aschan på Molstabergs gård hade knappt hunnit hämta sig från onsdagens vargattack innan det var dags för ytterligare en. Klockan fyra på lördagsmorgonen upptäcker grannen Anders Lindell en tacka som ligger på rygg, uppfläkt, flådd och halvt uppäten, bara 100 meter nedanför Molstabergs boningshus. Han är en av familjens vänner som håller uppsikt och hjälper den vargdrabbade gården som under tre år haft 13 vargattacker då sammanlagt 150-160 får har dödats.

De som överlevde vargattacken sökte skugga. Här och var låg döda får kvar i solen i avvaktan på Länsstyrelsens inspektion. Foto: Marita Johansson.
De som överlevde vargattacken sökte skugga. Här och var låg döda får kvar i solen i avvaktan på Länsstyrelsens inspektion. Foto: Marita Johansson. FOTO: MARITA JOHANSSON

Skadade djur under observation

Först tror Anders Lindell att tackan är en av dem som dödades i onsdagens attack – tills han känner att hon fortfarande är varm. Då förstår han att det skett ett nytt angrepp och allt eftersom morgonen fortskrider och den kraftiga nattdimman lättar hittar man fler djur som antingen ligger döda eller skadade runt om i hagen.

När Land Lantbruk besöker Molstaberg står Anders Lindell i stallet tillsammans med länsveterinären, som är i full färd med att undersöka skadade djur för att avgöra vilka som måste avlivas direkt och vilka som måste stå under ytterligare observation.

Anders Lindell upptäckte lördagens varattack klockan 4 på morgonen. Han är granne och vän och hjälper familjen på Molstaberg. Han är även jägare och bistod distriktsveterinären som avgjorde vilka får som måste avlivas till följd av sina skador. Foto: Marita Johansson.
Anders Lindell upptäckte lördagens varattack klockan 4 på morgonen. Han är granne och vän och hjälper familjen på Molstaberg. Han är även jägare och bistod distriktsveterinären som avgjorde vilka får som måste avlivas till följd av sina skador. Foto: Marita Johansson. FOTO: MARITA JOHANSSON

Anders Lindell är också jägare och hjälper till med avlivningen: ett gevärsskott mot huvudet och sedan ett snabbt knivsnitt som skär av halspulsådern. ”Precis som man gör på slakterierna” upplyser han.

”24 döda och 25 skadade”

Inne i stallet står får och lamm installade i olika fållor. Dels de som undgick vargen efter onsdagens attack, dels de som efter morgonens attack väntar på att undersökas av distriktsveterinären. Och så här och var – alla de som fick sätta livet till och som nu ligger döda i olika högar.

Ett av fåren som dog i vargattacken under natten till lördagen. Foto: Marita Johansson.
Ett av fåren som dog i vargattacken under natten till lördagen. Foto: Marita Johansson. FOTO: MARITA JOHANSSON

Även utanför stallet ligger en stor hög av döda får under vit plast. Det är alla som dog efter onsdagens attack.

- Hittills är det 24 döda får och 25 skadade som står under observation efter morgonens attack. Efter onsdagens angrepp dog 41 får och 11 står fortfarande under observation av veterinär, berättar Carl Aschan, talesperson för familjen.

Den lokala LRF-avdelningen bestämde snabbt efter onsdagens attack att trumma ihop folk som kunde hjälpa familjen på Molstaberg att fortsätta arbetet med att sätta upp nya, kraftigare rovdjursstängsel – ett arbete som familjen hade påbörjat tidigare.

Regionordförande på plats

Det är ett mödosamt och gediget arbete som ska göras, två mils stängsel ska sättas upp i en terräng som varierar – allt ifrån böljande gräskullar till skogsmark.

På plats finns bland annat Per Pettersson, LRF:s regionordförande i Mälardalen och tillika ordförande för lokalavdelningen Vårdinge-Järna-Hölö-Mörkö.

Han berättar att 22 personer stod redo klockan 8.00 i morse på Molstaberg. Men i stället för att börja stängsla fick de börja med att ta reda på döda och skadade får. Det var många som grät.

”Tacksamma för all hjälp”

Familjen Lundgren-Aschan är mycket rörda över det stöd som nu visas.

- Du måste skriva hur tacksamma vi är för all den hjälp som vi nu får, säger Elisabeth Aschan med stockande röst och tårar som rinner.

Det är paus i en av hagarna där stängslingen pågår och Elisabeth har ombesörjt så att alla får lunch och vatten som serveras från en fyrhjuling.

För Håkan Fallgren och Oscar Andersson, båda spannmålsbönder, var det en självklarhet att ställa upp när de nåddes av lokalavdelningens telefon- och SMS-kedja om hjälp.

- Det är bra att kunna hjälpa varandra. Jag fick själv liknande hjälp när min pappa fick stroke. Det känns bra att få stöd från kolleger, säger Oscar Andersson.

”En bonde blir aldrig klar”

På frågan om hur länge de räknar med att hjälpa till på Molstaberg svarar Håkan Fallgren: ”En bonde blir aldrig klar”.

Även Johan Lundgren har tagit lunchpaus. Det är han som leder arbetet och talar om var och hur stängslingen ska gå till. Han är mycket uppgiven och förtvivlad över de nya vargattackerna. Just nu känner han bara för att lägga ner hela fåruppfödningen.

Johan Lundgren, till höger, leder arbetet med stängslingen på sin gård i Molstaberg. Både Per Pettersson, till vänster, och Oscar Andersson, från LRF:s lokalavdelning, deltar i arbetet. Flera av LRF:arna har så här års fullt upp på den gården. Men de tvekade inte att ställa upp för sina drabbade kolleger. Foto: Marianne Lindberg.
Johan Lundgren, till höger, leder arbetet med stängslingen på sin gård i Molstaberg. Både Per Pettersson, till vänster, och Oscar Andersson, från LRF:s lokalavdelning, deltar i arbetet. Flera av LRF:arna har så här års fullt upp på den gården. Men de tvekade inte att ställa upp för sina drabbade kolleger. Foto: Marianne Lindberg.

Känner sig motarbetade

Både han och Elisabeth Aschan känner sig motarbetade av Länsstyrelsen i Stockholm som inte beslutar om skyddsjakt på det vargpar med valpar som uppehåller sig i Sjundareviret invid Molstaberg.

De har, trots sjukdomar som drabbat familjen, försökt hålla sig till den stängslingsplan som man gjort upp tillsammans med Länsstyrelsen och som innebär att hagarna ska vara omgärdade med rovdjursavvisande stängsel senast i juni. Att vargen nu tycks ha fått smak på fåren gör att man fruktar nya angrepp.

- Jag har inget emot varg. Men vi måste kunna få bedriva vår fårnäring, säger Johan Lundgren förtvivlat.