Förvirringen enorm utan bredband

När en grävare rev av koppartrådsinternet insåg Per Emgardsson och hans grannar hur internetberoende de blivit, och hur bräckligt deras mobilnät för tal och data var jämfört med koppartrådarna.

Per Emgardsson är teknikreporter och redaktör på Land Lantbruk.
Per Emgardsson är teknikreporter och redaktör på Land Lantbruk. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

I förra veckan försvann bredbandet i vår by. En grävare ryckte av en ytlig kopparkabel. För många blev det en häpen återgång till 1900-talet. Förvirringen var stor, vad gör vi när varken skvallerboken eller filmröret funkar? Tittar på antenn-tv?

Bankärenden, beställa utsäde eller jaga reservdelar via nätet var tji. Liksom att prata i telefon inomhus, för smartmobiler funkar bäst ute. Plötsligt var datorn bara lite klipskare än 1980-talets kulskrivmaskiner med minne och sudd. Fast visst, den visade gamla bilder, det gjorde inte skrivmaskinerna.

Många i byn arbetar hemifrån några dagar i veckan och fick klara sig med smartmobilens internet, vilket smart nog bryts av varje inkommande samtal. De flesta av oss blev plötsligt mycket medvetna om hur koppartrådsberoende vi blivit.

Bekymren blev inte mindre när vi kabelbrottsdagen i den fysiska postlådan hittade Telias glada pappersbesked att vi om 17 månader lyckliggörs med ”Framtidens nät”. Det vill säga vår sekelgamla, tygspunna och blymantlade men ack så säkra och stabila koppartråd till yttervärlden klipps av.

När jag felanmält kabelbrottet och knappat ”avbrott på fast bredband” var det tjugo samtal före. Under väntetiden meddelar Telia hurtfriskt ”Du vet väl att du slipper vänta om du felanmäler på www.telia.se.

LÄS MER: ”Kunskap flyttar gränser”