Fossilfritt på gården – här är de eldrivna maskinerna

Kompaktlastare, foderblandare och ogräsrobotar. Tekniken för eldrift är på frammarsch inom lantbruket. Här är alternativen som du kan hitta hos svenska maskinleverantörer idag.

Jonas Engström, projektledare för RISE testbädd för digitaliserat jordbruk.
Jonas Engström, projektledare för RISE testbädd för digitaliserat jordbruk. FOTO: DAVID LAGERLÖF

Elektrifieringen inom bilindustrin går i rasande fart och nu väntar många på att elen ska göra sitt intåg i lantbrukets dieselberoende maskinpark.

På jordbruksmässor runt om i Europa har ledande maskintillverkare visat att eldriften är på gång. Till exempel har John Deere och Fendt lanserat helt eldrivna traktorer, där förbränningsmotorn under huven ersatts av kraftfulla batteripaket.

Kompaktlastare kommer starkt

Men än så länge har ingen av traktormodellerna nått ut i kommersiell drift. Istället får lantbrukare se sig om efter andra alternativ på marknaden. Ett segment som kommit starkt på senare år är eldrivna kompaktlastare för inomgårdsbruk.

– En kompaktlastare kan användas frekvent och för många olika arbetsmoment, inte minst på gårdar med djurhållning. Det är ett skäl till att tillverkarna satsat på just denna nisch av eldrivna lantbruksmaskiner, säger Jonas Engström, projektledare för RISE testbädd för digitaliserat jordbruk.

Drar mindre energi

I fältstudier som genomförts av JTI (nuvarande RISE) framgår att en eldriven kompaktlastare endast drar 25 procent energi jämfört med en motsvarande dieseldriven lastare. Dessutom ger eldrift mindre buller och miljöutsläpp. Nackdelen är batterikapaciteten, som kräver ett välplanerat körschema så att batterierna inte råkar laddas ur.

För- och nackdelar med eldrift

+ Elmotorer är effektiva och lätta att varvtalsreglera.

+ Låga driftskostnader.

+ Låg kostnad för service och underhåll.

+ Bättre arbetsmiljö med mindre buller och vibrationer.

+ Fossilfritt – inga utsläpp!

– Begränsat utbud och dyrare i inköp.

– Batteriet måste bytas efter viss tid, beroende på modell och laddningscykler.

– Begränsad driftstid – kräver mer arbetsplanering.

– Kyla försämrar batteriprestanda.

– Ställer höga krav på elsäkerhet.

– Kräver tillräcklig huvudsäkring.

Batteriteknologin förbättras snabbt, men frågan är om den är mogen för att även klara tyngre arbetsfordon i fält? Ja, enligt Jonas Engström är det största hindret inte tekniken utan snarare inköpspriset.

– Utmaningen idag är att hitta affärsmodeller som passar lantbrukarnas behov. Med tanke på att många maskiner i fält bara används under begränsad period kan man tänka sig olika lösningar för uthyrning av maskiner och batterisystem. Det är en affärsidé som såväl leverantörer som enskilda lantbruksföretag kan fundera på när utbudet växer.

Robotar och digitalisering

Utvecklingen av eldrivna maskiner går hand i hand med digitalisering och robotisering inom jordbruket. Automatiska utfodringssystem, självgående gödselskrapor och ogräsrobotar är några exempel som dykt upp på marknaden. Samtidigt får man räkna med att omställningen till den nya tekniken – och viljan att ställa om – tar sin tid.

– Många lantbrukare är av förklarliga skäl avvaktande och vill försäkra sig om att maskininvesteringarna lönar sig inom rimlig tid. Samtidigt ser vi ju en utveckling där allt fler lantbruk producerar sin egen energi, via solcells- och biogasanläggningar. Har man gjort en sådan satsning ligger det nära till hands att också försöka dra nytta av den egna energin som drivmedel för gårdens maskinpark, säger Jonas Engström.

4 exempel på eldrivna kompaktlastare:

Avant e5/e6

Lansering: 2017

Kapacitet: 11,5 kWh/14,5 kWh

Batterier: Pb 240 Ah/litiumjon 288 Ah

Körtid (normala arbetsförhållanden): 2-4 tim

Återförsäljare: Se Nordfarm.se för mer info.

Listpris: 300 000 kr/450 000 kr

Trejon Flexitrac 1130-iON/1140-iON
Trejon Flexitrac 1130-iON/1140-iON FOTO: TREJON

Kramer KL 25.5e

Lansering: 2017

Kapacitet: 37 kWh (15 x 22 kWh)

Batterier: AGM 415 Ah

Körtid (normala arbetsförhållanden): 4-5 tim Återförsäljare: Lantmannen Maskin

Listpris: 649 000 kr

Kramer KL 25.5e
Kramer KL 25.5e FOTO: NORBERT TOELLE

Weidemann 1160 eHoftrac. Lansering: 2015.

Kapacitet: 15,5 kWh (6,5 x 9 kWh)

Batterier: AGM 310 Ah

Körtid (normala arbetsförhållanden): 2-5 tim Återförsäljare: Se Wackerneuson.se för mer info.

Listpris: 400 000 kr

Siloking lanserade häromåret den eldrivna, självgående foderblandaren TruckLine e.0. Maskinen, som säljs genom Kverneland i Sverige, finns i olika modeller med lastvolym från 8 till 14 kubikmeter.
Siloking lanserade häromåret den eldrivna, självgående foderblandaren TruckLine e.0. Maskinen, som säljs genom Kverneland i Sverige, finns i olika modeller med lastvolym från 8 till 14 kubikmeter. FOTO: ALEXANDER SKOVAJSA

Trejon Flexitrac 1130-iON/1140-iON

Lansering: 2018

Kapacitet: 14,4 kWh/20,44 kWh

Batterier: Pb 300 Ah/ litiumjon 400 Ah

Körtid (normala arbetsförhållanden): 3-5 tim Återförsäljare: Se Trejon.se för mer info.

Listpris: 249 000 kr/349 000 kr

Traktortillverkaren Fendt, som ägs av amerikanska Agco Corporation, lanserade 2017 den helelektriska traktorn e100 Vario. Traktorn, som drivs av ett 650 V litiumjonbatteri med en kapacitet upp mot 100 kWh, sägs kunna arbeta upp till 5 timmar under normala körförhållanden. Modellen är fortfarande under testkörning.
Traktortillverkaren Fendt, som ägs av amerikanska Agco Corporation, lanserade 2017 den helelektriska traktorn e100 Vario. Traktorn, som drivs av ett 650 V litiumjonbatteri med en kapacitet upp mot 100 kWh, sägs kunna arbeta upp till 5 timmar under normala körförhållanden. Modellen är fortfarande under testkörning. FOTO: FENDT
Den batteridrivna ogräsroboten OZ 440 från Naio har efter flera års testkörning lanserats i Europa. I Sverige säljs roboten av RJ Maskiner, som framåt sommaren även tar in en större modell, DINO.
Den batteridrivna ogräsroboten OZ 440 från Naio har efter flera års testkörning lanserats i Europa. I Sverige säljs roboten av RJ Maskiner, som framåt sommaren även tar in en större modell, DINO. FOTO: RJ MASKINER
Siloking lanserade häromåret den eldrivna, självgående foderblandaren TruckLine e.0. Maskinen, som säljs genom Kverneland i Sverige, finns i olika modeller med lastvolym från 8 till 14 kubikmeter.
Siloking lanserade häromåret den eldrivna, självgående foderblandaren TruckLine e.0. Maskinen, som säljs genom Kverneland i Sverige, finns i olika modeller med lastvolym från 8 till 14 kubikmeter. FOTO: SILOKING MAYER MASCHINENBAU GMBH