Fröhalm får användas som djurfoder

Det är fritt fram att använda svensk fröhalm som djurfoder, efter att en ansökan från LRF till Kemikalieinspektionen blivit beviljad.

FOTO: ISTOCK

I den svåra torkan ansökte LRF tidigare om dispens från reglerna om gräsfrö- och klöverfröhalm till idisslare. Ansökan handlade om att göra det tillåtet att använda svensk fröhalm som djurfoder. Efter Kemikalieninspektionen har beviljat ansökan så blir nu 15 000 ton grovfoder tillgängligt att använda som djurfoder för kor, lamm och hästar.

- Vi uppskattar att odlingarna kan ge runt 15 000 ton grovfoder. Det blir inte full skörd i och med den torka som råder men det ger ett ordentligt komplement till annat foder, säger Palle Borgström, förbundsordförande i Lantbrukarnas Riksförbund.

"Kemikalieinspektionen har beslutat att ge ett utvidgat produktgodkännande för redan godkända växtskyddsmedel som får användas i gräsfrö- och klöverfröodlingar och som har haft villkor att grödan inte får användas till foder", skriver myndigheten på sin hemsida.

15 000 ton

Beslutet gäller gräsfrö- och klöverfröodlingar som har behandlats med växtskyddsmedlen Express 50 SX, Flurostar 200, Kerb Flo 400, Starane XL, Tomahawk 200 EC, Folicur Xpert och Moddus Start under hela året ut. Dispensen innebär att halm från gräsfrö- och klöverfröodlingar kan tas i bruk. Idag finns cirka 15 000 hektar odlingar, framför allt i Götaland och Svealand. Fodret kan fungera som komplement till foder med näring.

Beskedet innebär en hjälp för alla de tusentals bönder som idag arbetar hårt för att få tag i foder till djuren. Utfordring med fröhalm som har behandlats med vissa växtskyddsmedel har tidigare varit förbjuden. Men Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket har bedömt att halmen inte utgör en risk för konsumenter.

Beslutet finns tillgängligt här.

LÄS OCKSÅ: Så är läget i torkan