Full koll med stängselvakt och kameraövervakning
Nya hjälpmedel håller koll på elstängsel och djur direkt i mobilen. Tillsammans med övervakningskameror underlättar det arbetet för stressade lantbrukare och ökar säkerheten för djur och människor.
Nya hjälpmedel håller koll på elstängsel och djur direkt i mobilen. Tillsammans med övervakningskameror underlättar det arbetet för stressade lantbrukare och ökar säkerheten för djur och människor.
Lantbrukaren Tomas Johansson på Skattegården utanför Vårgårda i Västergötland har många järn i elden. Gården har ett 110-tal köttdjur i lösdrift, cirka 130 hektar vallodling och 20 hektar spannmålsodling. Han driver även en maskinstation och en budfirma. Djuren går på över tio olika ställen, omgärdade med elstängsel.
Nyligen skaffade han ett antal stängselvakter som larmar i hans mobil om spänningen går ned.
– Jag är mycket ute och åker och då är det bra att ha koll på gården när jag inte är hemma. Även om jag kollar in djuren varje dag så kan det hända något med staketen direkt efter jag har åkt därifrån, säger Tomas Johansson.
Tekniken med stängselvakter och mobilapp har han köpt från företaget Luda Farm. De säljer olika produkter som ska underlätta lantbruket. Bland annat kameror, stängselvakter och sensorer med olika mobilapplikationer.
– Vi har sålt kameror i många år, men vad behöver lantbrukare förutom kameraövervakning? Vi gjorde en studie tillsammans med SLU i Alnarp i Skåne där studenter frågade trettio gårdar i ett projekt som hette ”När svär bonden?”. En av svordomarna som kom upp var om djuren skulle rymma, säger Daniel Ludwiszewski, säljchef på Luda Farm.
De utvecklade en vakt som man sätter på elstängslet. Den ger ett larm till telefonen om spänningen går under ett visst värde, som man kan bestämma själv. De utvecklade också strömbrytare som kan styras från mobilen. Då kan man stänga av elstängslet trots att man är långt borta från elaggregatet.
”Det är en stor trygghet”
Tomas Johansson har råkat ut för rymmande kor och förra året skaffade testade han stängselvakten. Nu har han skaffat 12 stycken till alla sina beteshagar. De naturbeteshagar som inte har tillgång till el har solcellsdrivna aggregat.
– Jag går in flera gånger om dagen och kollar hur det ser ut och att det är ström på staketen. Det är en stor trygghet.
Stängselvakterna hjälper även till med underhållet av stängslen.
– Om det regnar och är mycket gräs som ligger mot trådarna säger stängelvakten ifrån. Jag slipper själv springa runt och leta. Går spänningen under en viss nivå är det dags att röja runt trådarna.
Han har även installerat övervakningskameror i ligghallen vid gården. De är också kopplade till mobilen.
– Kamerorna är ett väldigt bra hjälpmedel under kalvningsperioderna. Då har jag full kontroll och kan se när kalvarna äter.
Tomas Johansson funderar på att sätta kameror på vattenförsörjningen till djuren.
– Det finns kameror som bevakar att det är fullt i vattenautomaterna. Jag har flera områden där det kan bli torrt och då är det bra att ha extra koll på att djuren har vatten.