Fyra begärda häktade i jaktbrottshärva

undefined

FOTO: JUNGE, HEIKO

Polisen utreder en serie jaktbrott i mellersta Sverige, som ska ha pågått sedan den 1 januari 2014. Fyra personer anhölls i fredags kväll misstänkta för grova jaktbrott, och en femte person tillkom under helgen.

Begärda häktade

Samtliga begärdes på måndagen häktade på sannolika skäl alternativt skäligen misstänkta för jaktbrott av kammaråklagare Lars Magnusson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Varg, lo och havsörn

Gruppen ska illegalt ha jagat och skjutit rovdjur som havsörn, lodjur och varg.

– Brottrubriceringarna är grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och förberedelse till grovt jaktbrott. Alla är inte misstänkta för alla brott, sa Annika Collin, pressansvarig på Åklagarmyndigheten, till TT under lördagen. Häktningsförhandlingar mot de fyra sker på tisdagen i Västmanlands tingsrätt.

På måndagen skedde förhandlingar angående den femte mannen, men häktningsyrkandet ogillades av häktningsdomaren och mannen släpptes.

Framstående industriledare

En av de anhållna är en framstående svensk industriledare inom skogsnäringen, som är misstänkt dels för grovt jaktbrott den 10 februari i år, samt förberedelse till jaktbrott. Där finns dock ingen tidsangivelse.

Grovt jaktbrott kan leda till fängelse i upp till fyra år.

LÄS MER: Tre män döms till fängelse för jaktbrott