Fyra män dog på mjölkgården

Italien har varit hårt drabbat av dödsolyckor inom jordbruket i år. Senast i fredags dog fyra män sedan de fallit i en gödselbassäng på gården.

FOTO: ANN LINDÉN

Fyra mjölkbönder dog på en gård i Pavia, nära Milano i norra Italien i fredags sedan de fallit i en gödselbassäng på gården. Två av männen var bröder och de ägde gården och de andra två var anställda. Männen var mellan 28 och 48 år gamla, uppger BBC.

Försökte rädda

Det fanns inga vittnen till händelsen men polisen misstänker att någon av männen ramlat i när han skulle tömma tanken och de övriga försökt rädda honom. Troligt är att de blev omtöcknade av gaserna från gödseln.

Saknades vid lunch

När männen inte kom hem på lunch gav sig en anhörig ut för att leta efter dem och larmade sedan brandkåren som tömde tanken för att kunna bärga alla kroppar.

Mjölkgården, som även föder upp kalvar, uppges var en av de största i Pavia-regionen.

En dör var tredje dag

Detta är en av de svåraste olyckorna inom italienskt jordbruk under efterkrigstiden, men dödsolyckor är långt ifrån ovanliga, skriver Landsbygdens folk. I genomsnitt dör en bonde var tredje dag under arbetet på gården, och detta är den bransch som har flest olyckor.

Kraftig ökning

I år, innan den senaste tragedin, hade dödsolyckorna inom jordbruket redan ökat med 40 procent jämfört med 2018. Mellan 1 januari och 31 juli dog 78 bönder och jordbruksarbetare under arbetstid i Italien.

Totalt har 486 dött i arbetsolyckor i Italien i år - den högsta siffran sedan 2016.

Läs mer: Dystra dödssiffror för arbetslivet

Ny app ska förebygga skador på mjölkgårdar