”Gemensamt ansvar att gynna svenskt lantbruk”

Skogen är helt avgörande i klimatomställningen. Det säger Isak From, socialdemokrat och skogsägare, i veckans avsnitt av Lantbrukspodden.

Isak From har suttit i riksdagen sedan 2010.
Isak From har suttit i riksdagen sedan 2010. FOTO: MARIE HENNINGSSON

– Den växande skogen som binder koldioxid, produkter från skogen som ersätter fossila produkter. Det sambandet är så fantastiskt, vi kan nyttja en produkt samtidigt som vi minskar klimateffekterna.

Växte upp på lantbruk

I Lantbrukspoddens valspecial där alla talespersoner för jord och skogsbruksfrågor för riksdagens partier intervjuas om frågor viktiga för de gröna näringarna är det dags att möta Isak From, socialdemokraternas talesperson för landsbygdsfrågor. Han kommer från Norsjö i Västerbotten, och sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Jag växte upp på ett lantbruk, men mina föräldrar avvecklade det på 70-talet. Även min morfar var lantbrukare. Själv är jag skogsägare, säger Isak From.

Landsbygdsväljarna är lika andra

Inför årets val riktas politikernas intresse mer än vanligt mot landsbygdens väljare.

– Jag tror att landsbygdsväljarna är ganska lika andra väljare. De vill ha sjukvård, skola, man vill att polis och ambulans ska komma om det händer något, vägar ska vara farbara.

Isak From framhåller att det är viktigt att staten inte avvecklar sitt engagemang ute i landet. Servicekontor ska finnas kvar, utbyggt bredband är viktigt.

”Vargen ska inte bara på lekplatser”

När det gäller den konfliktfyllda vargfrågan konstaterar Ivar From att hans parti står bakom riksdagsbeslutet, 170-270 vargar i Sverige.

– Nu ligger vi mycket över och behöver vidta aktiva förvaltningsåtgärder. Vargen ska vara i skogen. Den ska inte vara på lekplatser, på fårgårdar eller i renhjordar.

Isak From trycker också på det svenska lantbrukets betydelse för Sverige vilket blivit extra tydligt under pandemin och nu kriget i Ukraina.

– Vi har alla ett gemensamt ansvar att göra val som gynnar svenskt hållbart lantbruk.

LÄS MER: Lyssna på fler valpoddar här!

LÄS MER: Här hittar du alla avsnitt av Lantbrukspodden