Glittrande paljetter av biobaserat material

Flärd behöver inte stå i kontrast till hållbarhet. Ett bevis är de tygprover med glittrande paljetter av trä som visades på Milan Design Week nyligen.

Cellulosananokristaller får den skimrande effekt som till exempel fjärilsvingar, skalbaggar och pärlemor.
Cellulosananokristaller får den skimrande effekt som till exempel fjärilsvingar, skalbaggar och pärlemor. FOTO: RISE

Designern Elissa Brunato har, tillsammans med materialforskarna Tiffany Abitbol och Hjalmar Granberg vid RISE, visat att det går att göra skimrande paljetter i ett hållbart material. Vanligtvis består likande paljetter av reflekterande material som aluminium, oftast på en bas av plast.

– Folk var överlag förundrade över att paljetterna var naturligt skimrande, eftersom de vid första anblicken var övertygade om att materialet var oljebaserat, säger Elissa Brunato.

Naturligt skimmer

De biobaserade paljetterna består av cellulosananokristaller där interferens, fenomenet som ger den skimrande effekt som till exempel kan ses naturligt på fjärilsvingar, skalbaggar och pärlemor, har skapats.

Kontrollera strukturen

Cellulosananokristaller kan bilda flytande kristaller som kan torkas i pärlemorfärgade filmer, något forskarna ville förstå mer om.

– Det är intressant att förstå hur man kontrollerar strukturen som ger upphov till dessa färger. Kan vi till exempel påskynda processen för att skapa snabbtorkande, pärlemorfärgade beläggningar av cellulosananokristaller? Kan vi förbättra filmens mekaniska egenskaper och vattentålighet, samtidigt som de behåller sina strukturella färger, undrar Tiffany Abitbol, expert på cellulosananokristaller.

Alternativ till fossilt

De glittrande paljetterna är bara en de nya formerna av cellulosa och nanocellulosa som utforskas.

– Detta forskningsprojekt drivs av nyfikenhet och en önskan att hitta bio-baserade och biologiskt nedbrytbara alternativ till dagens fossila material, säger Hjalmar Granberg.

Läs mer: LRF Premium. Sågspån kan användas i bildäck

Bakterier kan göra papper starkare