Gotlandsodlare satsar på baljväxter

Efterfrågan på baljväxter gör att odlare på Gotland satsar betydligt mer på det i år än i fjol.

Det är den rådande vegotrenden som gör att Gotlandsodlarna vågar satsa på att odla baljväxter som bruna bönor och linser. Bönorna skickas sedan till Öland, där det länge har odlats bönor, för förpackning. Men de bönor som odlas på Öland täcker inte längre efterfrågan.

Spännande med nytt

Lantbrukaren Sören Sandqvist på Gotland provade lite försiktigt med fem hektar i fjol, men i år odlar han bönor av sorten Katja, en gammal öländsk sort, på 27 hektar.

– Det är trevligt att odla något som efterfrågas. Det tycker jag är jättekul. Och en ny gröda för mig som varit bonde i 40 år. Att ge sig på något nytt känns spännande, säger Sören Sandqvist till P4 Gotland.

Gammal sort

Gotlandslinsen är en annan baljväxt som man odlar mer av och man provar även med gröna och röda linser. På ett fält samodlas gotlanslinsen med havre för att få stöd att växa. Förra året odlades där 2 hektar, i år odlas 7 hektar med grödan.

Gotlandslinsen odlades förr på gotländska gårdar och är en gammal sort. Nu finns den på restauranger i Stockholm.

– När jordbruket utvecklades var linser kanske inte rationellt att odla utan man la ned den odlingen. Men nu är det en mattrend med närproducerat, proteingrödor och nyttig mat. Linser är väldigt nyttigt, säger Stefan Uddin på Hushållningssällskapet.