GPS-tjuvarna slog till mot Elver mitt under höstsådden

För några veckor sedan härjade vad polisen missänker är en internationell liga i Uppsalatrakten med omnejd. Elver Karlsson i Fjärdhundra i Uppland blev en natt av med tre nya GPS-antenner.

Elver Karlsson skulle till att så när tjuvarna slog till.
Elver Karlsson skulle till att så när tjuvarna slog till. FOTO: LASSE FREDRIKSSON

Det är andra gången Elver Karlsson, som arrenderar tio gårdar i trakten, drabbades av GPS-tjuvar. För några år sedan blev han av med både antenn och autostyrningsskärm.

”Mycket extrajobb”

Den här gången var det tre stycken hyfsat nya antenner á 28 000 kronor som försvann. Två gamla utrustningar hade tjuvarna också tagit loss, men lämnat kvar.

– Man skapar ett behov av att använda den här utrustningen och kan inte köra. Man blir jättearg eftersom man får ett bekymmer när man måste köpa nya grejer, säger Elver Karlsson och fortsätter:

– Det var lite stökigt innan vi fick i gång allt vi skulle. Det blir mycket extrajobb när man måste programmera in data, kontakta försäkringsbolag och polis. Det tar så mycket kraft i onödan som man hade behövt till annat.

Tiotal gårdar drabbade

För Elvers del slutade de med att han fick låna demodelar från John Deere, det märke hans traktorer är av. Så sådden kunde trots allt komma i gång.

Att vågen skedde just under den här tiden på året var sannolikt mycket välplanerat.

– Vi låser ju in grejerna när vi inte använder dem som nu under brinnande skörd när vi inte ens har traktorerna hemma och vi är flera chaufförer.

Sammanlagt drabbades ett tiotal gårdar av stöldvågen. Med tanke på att skörden som höll på att bärgas redan decimerats på grund av torkan kom stöldvågen osedvanligt olägligt.

”Hade skruvat bort hela datorskärmen”

Elver är övertygad om att de skyldiga hade kartlagt gårdarna i området så att de visste exakt vad av värde som fanns att ta innan de satte sin stöldplan i verket.

– Min granne har en splitterny tröska. På den hade de skruvat bort hela datorskärmen och nu fungerar inte tröskan. En annan granne hade tagit bort antennen och lagt den i bilen med en jacka över. Sedan hade han kört hem den till gården. Tjuvarna hade brutit sig in i bilen och tagit antennen.

Elver är minst sagt kritisk till stöldsäkerheten i dagens traktorer.

– Det är skandal. De skulle förse grejerna med koder som gör att de bara fungerar på den maskin de sitter på.

LÄS MER: Polisen varnar för traktorligor specialiserade på GPS-stöld

PREMIUM – Tio knep som skyddar dig mot GPS-tjuvar