Gråärtor kan bli framtidens hållbara skolmat

Den gamla kulturväxten gråärta har tilldragit sig mycket intresse på senare tid tack vare att den att den är nyttig, smakrik, klimatsmart, motståndskraftig mot nya sjukdomar och går att odla lokalt. Nu har den letat sig in i både skolmatsalen och forskarvärlden.

Gråärtfärsfyllda filodegsrullar snart på var elevs tallrik?
Gråärtfärsfyllda filodegsrullar snart på var elevs tallrik? FOTO: MAGNUS WESTLING

I projekt "Hållbar offentlig gastronomi och gråärtans återkomst" kommer elever i fem skolor i Örebro län att få provsmaka gråärtfärsfyllda filodegsrullar.

De unga finsmakarnas utlåtanden kommer sedan att ligga till grund för vidareutveckling av produkten. Studien är en del i den doktorshandling Magnus Westling vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan arbetar med och handlar om hur en odlad mångfald med dess smakrikedom kan utveckla den nordiska gastronomin.

”Projekt som innehåller alla viktiga delar”

Projektet, var syfte är att utveckla klimatsmarta, gastronomiskt intressanta och näringsriktiga måltider, är ett samarbete mellan Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Hällefors kommun och Hälleforsföretaget DelMat.

– Det här är ett projekt som innehåller alla viktiga delar: forskning, företagande, hållbarhet och innovation. Det skapar riktiga jobb och är dessutom skalbart. Kort och gott bra mat för många, säger Annika Grälls, profilområdesansvarig för Mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park.