Greenpeace blockerade massafabrik i protest

På måndagsmorgonen blockerade Greenpeace Östrands pappersmassafabrik i Timrå kommun i protest mot skogsavverkningen i så kallade värdetrakter. Vid 11-tiden hade polisen avbrutit aktionen och ett 40-tal personer är misstänkta för brott.

Greenpeace sänder sin blockad live via Facebook.
Greenpeace sänder sin blockad live via Facebook. FOTO: GREENPEACE

Ett 40-tal aktivister blockerar just nu entrén till Östrands pappersmassafabrik i Timrå genom att blockera lastbilsingången med en container, för att hindra tillförseln av avverkad skog in i anläggningen.

Vid 11-tiden hade dock polisen avbrutit auktionen. Ett 40-tal personer är misstänkta för olaga intrång eller egenmäktigt förfarande och en förundersökning är inledd. Alla aktivister är identifierade, men ingen är frihetsberövad, rapporterar Sveriges Radio.

Kräver stopp för avverkning i värdetrakter

Greenpeace genomförde auktionen som en protest mot att skog som utpekats som värdetrakter avverkas.

– Vi accepterar inte att värdefull skog går förlorad. Att se hur skogsbolagen expanderar in i den sista riktiga skogen kräver handling. SCA måste dra tillbaka sina avverkningsanmälningar av värdefull skog i värdetrakter, säger Lina Burnelius ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace Sverige i ett pressmeddelande.

Samtidigt som de ställer krav på SCA vill de också skicka en signal till mjukpappersföretaget Essity som är köpare av en tredjedel av SCA:s råmaterial.

Flera auktioner mot skogsavverkning

Så sent som i början av oktober genomförde Greenpeace en auktion vid en värdetrakt i Ånge i protest mot SCA:s avverkning av skog.

Greenpeace har även tidigare kritiserat företaget Essity i en internationell rapport för att de använder skog från värdetrakter i sin pappersproduktion.

Essity tillbakavisade då kritiken och menar att även om ett område utpekas som en värdetrakt innebär det inte att all avverkning inom området måste stoppas, vilket även Naturvårdsverket håller med om.

– Att stoppa avverkningar inom hela värdetrakter är inte rimligt med dagens lagstiftning. Värdetrakterna är stora och budgeten räcker inte till för att ersätta all skogsmark inom dessa områden. Dessutom finns områden inom värdetrakterna som inte har höga naturvärden, sa då Mikael Lindberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Läs mer: Naturvårdsverket vill se samarbete med ideella organisationer